Hoppa till huvudinnehåll

Byggstart för Folkhälsanhuset i Närpes

Mikael Snellman, Christer Holmström, Stefan Mutanen, Michael Söderlund
Mikael Snellman, Christer Holmström, Stefan Mutanen, Michael Söderlund Mikael Snellman, Christer Holmström, Stefan Mutanen, Michael Söderlund Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik närpes

Strax bredvid allaktivitetshuset Mitt i Stan i Närpes bygger Folkhälsan 23 bostäder för seniorer och utymmen för språkbadsdaghemmet Päivis. På fredagen undertecknade Folkhälsan entreprenadavtalet med Lemmikäinen hus och följande vecka sker byggstarten för det nya Folkhälsanhuset.

Att Folkhälsanhuset kommer precis bredvid Mitt i Stan-huset har många fördelar, anser Michael Söderlund, Folkhälsans fastighetsförvaltningschef.

- Många funktioner finns under samma tak i Mitt i Stan-huset. Där finns restaurang, konferens, kultursal, läkare, tandläkare, konditionssal och hotell där släktingar kan inkvarteras när de hälsar på. Eftersom det kommer en förvbindelsegång mellan Folkhälsanhuset och allaktivitetshuset kan de ta sig torrskodda mellan byggnaderna, säger Söderlund.

Folkhälsans Hemtjänst kommer att ha en central och kontor i Folkhälsanhuset. Hemtjänsten kan också utnyttjas av andra än dem som bor i Folkhälsanhuset, som kan köpa tjänsten med servicesedlar.

Trygghet och stort intresse

Folkhälsan bygger enligt ett trygghetskoncept, så att bostäderna är försedda med larmklockor och trygghetstelefoner. Trygghetsutrustningen är anpassad efter dem som flyttar in och deras behov.

Många kommuner och städer i Svenskfinland har visat intresse för att få ett Folkhälsanhus. Att det nu byggs ett i Närpes beror mycket på en medveten ihärdighet från stadens sida.

- Jag vill lyfta fram att Närpes stad har varit väldigt bra med också. Man var sällsynt intensiv och lyckades också den vägen komma vidare, säger Stefan Mutanen, VD för samfundet Folkhälsan.

De flesta bostäderna säljs

Utmaningen enligt Mutanen är att få bostäderna sålda och utyhyrda. Inga bindande avtal har kunnat göras ännu innan prislistona är helt klara. Omkring 50-60 personer har visat intresse för bostäderna.

Av de 23 bostäderna är tre stycken trerummare och resten tvårummare mellan 45-60 kvadratmeter.
De flesta ska säljas. Nio av lägenheterna hyrs ut. Follkhälsanhuset beräknas vara inflyttnigsklart höstsen 2017.

Lemminkäinen vann offertrundan och är de som ska föreverkliga. Det är ett viktigt projekt för Lemminkäinen.

- Vi var aggressivt ute för att få projektet eftersom det ger en kontinuitet för oss här i Närpes centrum. Vi har redan förverkligat Mitt i Stan-huset och stadsplanen kring torget med Närpes stad, säger Mikael Snellman, regiondirektör för Lemminkäinen.

Läs också