Hoppa till huvudinnehåll

De misstänkta luftrumskränkningarna: Båda varade i en minut

Jani Järäinen
Jani Järäinen Jani Järäinen Bild: Antti Lähteenmäki / Yle jani järäinen,Gränsbevakningsväsendet

Gränsbevakningsväsendet utreder de misstänkta luftrumskränkningar som inträffade på torsdagskvällen. Två ryska jaktplan misstänks ha kränkt det finska luftrummet söder om Borgå.

Båda kränkningarna varade i ungefär en minut, det första klockan 16:42 och det andra klockan 21:33. Under den tiden hann de flyga en sträcka på ungefär 13 kilometer. Som djupast har de varit 1,2 och 1,9 kilometer inne på finländskt territorium, meddelar Gränsbevakningsväsendet.

Kan ta hjälp från andra länder

Förundersökningen av kränkningarna inleddes så fort händelserna uppdagades.

- Vi har tillgång till information från både gränsbevakningens och Försvarsmaktens radare och andra sensorer, säger Jani Järäinen, ställföreträdande befälhavare för Finska vikens sjöbevakningssektion.

Man kan också be om hjälp i utredningen av andra länder, till exempel Ryssland, lägger Järäinen till.

- Det sker på diplomatisk väg. I praktiken har vi ändå ett starkt eget system för att reda ut fakta. Information som kommer från utlandet behövs inte nödvändigtvis.

Vädret knappast förklaringen

De senaste tio åren har ungefär 30 fall av luftrumskränkningar utretts i Finland. Ibland ligger förklaringen i vädret, till exempel att man har velat undvika en åskfront.

Det är ändå osannolikt att vädret skulle vara förklaringen i det aktuella fallet. Enligt Yles meteorologer var det på torsdagen söder om Borgå uppehåll med måttlig vind och lite moln.

Tidigare luftrumskränkningar som ryska flyg gjort sig skyldiga till har förklarats med att det internationella luftrummet över Finska viken som smalast är 10 kilometer. Men enligt Järäinen är det inte en orsak till luftrumskränkningar.

- Korridoren är smal men med modern utrustning är det fullt möjligt att navigera. Hela tiden trafikerar där flyg helt normalt.

Ryska militärplan flyger ofta längs korridoren till Kaliningrad där Ryssland har en militärbas

Piloter hörs sällan

Förundersökningen beräknas ta en till två veckor. Gränsbevakningen vill också reda ut motivet till luftrumskränkningarna. Men i praktiken är det svårt, eftersom man sällan får höra piloten.

De misstänkta luftrumskränkningarna ägde rum utanför Borgå. Gränsbevakningen fortsätter att bevaka området på olika sätt. För tillfället finns till exempel sjöbevakningsfartyget Turva i området.

Tuomas Kerkkäinen/Tiina Forsberg/Yle Uutiset