Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Extremhögern drar ner stödet för Sannfinländarna

Ballonger med Sannfinländarnas logo.
Ballonger med Sannfinländarnas logo. Bild: All Over Press Sannfinländarna,partier,ballonger,logotyper,logo

Stödet för Sannfinländarna ökade under september månad, visar Yles partimätning. Ökningen skulle vara ännu större om inte dödsmisshandeln vid Järnvägsstationen hade dragit ner stödet, säger Jari Pajunen på Taloustutkimus.

I juli uppmättes Sannfinländarnas stöd till 7,6 procent, men i september gick partiet om Vänsterförbundet med ett stöd på 9,2 procent. Sannfinländarna är nu det femte största partiet.

Jari Pajunen som är verkställande direktör på Taloustutkimus som har gjort undersökningen tror att stödet för partiet kan fortsätta öka. Det finns ändå ett hinder; extremorganisationer klumpas ihop med partiet.

Misshandel påverkade stödet

Enligt Pajunen fick partiets tillväxt ett abrupt stopp i mitten av september då en nynazist som var aktiv i Finska Motståndsrörelsen misshandlade en förbipasserande under en demonstration vid Järnvägsstationen i Helsingfors. Offret dog senare av sina skador. Enligt Pajunen påverkade dådet direkt stödet för Sannfinländarna.

– Stödet för Sannfinländarna skulle ha ökat ännu mera utan incidenter som den här. När något liknande sker stannar partistödet upp. Sannfinländarna är i en obekväm sits; då något otrevligt sker så syns det i partiets stöd, oberoende om det finns skäl till det eller inte, säger Pajunen.

Oförsiktiga uttalanden och olika skandaler har påverkat Sannfinländarnas parti en längre tid. Enligt Pajunen påverkas stödet direkt i ungefär en vecka eller två.

Största partiet bland arbetslösa

Ännu förra hösten var Sannfinländarna det ledande arbetarpartiet. Partistödet rasade ändå efter regeringens förslag om tvångslagar. Nu har partiet endast hälften av SDP:s stöd.

Flera arbetstagare röstar också på Centern än på Sannfinländarna, visar partimätningen.

Bland de arbetslösa är Sannfinländarna fortfarande det populäraste partiet. Mer än en femtedel av de arbetslösa stöder dem, enligt Yles nyaste partimätning.

Hilkka Säävälä, Yle uutiset / Frida Holmberg

Läs också