Hoppa till huvudinnehåll

Fredspriset offentliggörs i dag - vilka är favoriterna?

Thorbjörn Jagland kungör vinnaren av Nobels fredspris 2012.
Thorbjørn Jagland kungör vinnaren av Nobels fredspris 2012. Thorbjörn Jagland kungör vinnaren av Nobels fredspris 2012. Bild: EPA/HEIKO JUNGE thorbjörn jagland

Klockan tolv på fredag offentliggörs vem som tilldelas Nobels fredspris i år och spekulationerna har som vanligt gått heta.

Årets nomineringsprocess uppges ha gett en rekordskörd nomineringar, bland dem så varierande kandidater som Donald Trump och påven Franciscus.

Ingendera hör ändå till förhandsfavoriterna. Av de mest omtalade har många istället med kriget i Syrien och flyktingkrisen att göra.

De syriska frivilliga räddningsarbetarna Vita hjälmarna (White Helmets) har länge legat i täten och finns med på så gott som varje lista över sannolika vinnare. De frivilliga räddningsarbetarna jobbar i rebellkontrollerade delar av Syrien med att rädda liv, gräva upp överlevande ur bombade hus och evakuera skadade.

Organisationen som jobbar under mottot ”den som räddar ett liv räddar hela mänskligheten” ses som en av de få ljusglimtarna i det syriska kaoset.

Den humanitära organisationen Vita hjälmarna mottog the Atlantic Council Freedom Award i Polen i juni, och är också tippade för Nobels fredspris. På bilden Farouq al Habib (till höger) och och Raed al Saleh, som representerar organisationen.
Den humanitära organisationen Vita hjälmarna mottog the Atlantic Council Freedom Award i Polen i juni, och är också tippade för Nobels fredspris. På bilden Farouq al Habib (till höger) och Raed al Saleh, som representerar organisationen. Den humanitära organisationen Vita hjälmarna mottog the Atlantic Council Freedom Award i Polen i juni, och är också tippade för Nobels fredspris. På bilden Farouq al Habib (till höger) och och Raed al Saleh, som representerar organisationen. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI White Helmets,Syrien,vita hjälmarna

Att ge priset till en sådan grupp anses vara precis en sådan markering Nobelkommittén tycker om att göra.

Det som också talar för De vita hjälmarna är att många anser att en representant för civilsamhället står i tur att få priset.

Civilsamhället

En annan favorit ur samma kategori är invånarna på den grekiska ön Lesbos.

Tre invånare har nominerats som representanter för öbornas svar på den stora mängden flyktingar som började ta sig över havet från Turkiet till ön.

Hundratals frivilliga har räddat flyktingar ur sjunkande båtar, ordnat mat, husrum, vård och stöd för flyktingarna.

Flyktingar har kommit över till Lesbos med hjälp av smugglare
Invånarna på ön Lesbos har hjälpt flyktingarna som kommit till ön. Flyktingar har kommit över till Lesbos med hjälp av smugglare Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Svetlana Gannusjkina har i sin tur länge hjälpt utsatta gästarbetare från republikerna och Centralasien och flyktingar i Ryssland.

Hon är kanske mindre känd än andra i täten, men förekommer också flitigt i många tippningar och har årtionden av gärningar som talar för sig.

Den ryska flyktingaktivisten Svetlana Gannushkina
Svetlana Gannusjkina har hjälpt flyktingar i Ryssland - även hon är en av dem som tippas vinna fredspriset. Den ryska flyktingaktivisten Svetlana Gannushkina Bild: EPA Svetlana Gannushkina,Right Livelihood Award

En ständigt nominerad men hittills obelönad kandidat är den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege. Mukweges livsverk med att hjälpa kvinnor som har utsatts för sexuellt våld under inbördeskriget och kämpa mot våldtäktstabut har gjort honom till förhandsfavorit i flera år.

I år har Mukwege inte förekommit på många listor över sannolika vinnare, men som i fallet Martti Ahtisaari kan priset ibland tilldelas favoriter vars fredsgärningar inte just det året har varit aktuella.

Den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege.
Gynekologen Denis Mukwege har varit förhandsfavorit i flera år. Den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege. Bild: EPA / Henrik Montgomery prisvinnare

Förhandlarna

Bland de mer traditionella nomineringarna finns också flera freds- och förhandlingsprocesser.

För en del observatörer var fredprocessen i Colombia redan en självklar vinnare.

Att folket med knapp marginal röstade emot fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan kan ändå ha gjort det här till ett svårt val för kommittén.

Hundratals colombianer marscherade för fred i huvudstaden Bogotá den 5 oktober 2016.
Hundratals colombianer marscherade för fred i huvudstaden Bogotá den 5 oktober 2016. Fredsprocessen i Colombia var en av vinnarfavoriterna inför Nobels fredspris, men folket röstade med knapp majoritet emot fredsavtalet. Hundratals colombianer marscherade för fred i huvudstaden Bogotá den 5 oktober 2016. Bild: EPA//MAURICIO DUENAS CASTANEDA Colombia,FARC,fred,Bogotá

Kommittén har fått kritik för förhastade beslut i liknande fall, där priset har gått till processer som sedan har kollapsat.

En annan förhandlingsprocess det har talats mycket om är kärnkraftsavtalet mellan stormakterna och Iran.

Också det är en flera år lång process som ledde till ett avtal som ska förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

Hittills anses avtalet ha hållit, men eftersom dess effekt på freden ännu är oviss kan kommittén kanske vara ovillig att rikta priset åt det här hållet.

Ett annat avtal som har förekommit i förhandsspekulationerna är FN:s klimatavtal, det så kallade Parisavtalet. Anses vara en möjlig vinnare, men toppar inga listor på förhandsfavoriter.

Vem vinner?

Kommittén har det senaste årtiondet varvat vinnarna mellan mer traditionellt freds- och diplomatarbete och stora internationella organisationer med aktivister och civilsamhällesrepresentanter.

Strikt sett kan fjolårets vinnare Tunisiens dialogkvartett ses som litet av bägge kategorier.

Nationella dialogkvartetten från Tunisien tar emot Nobels fredspris i Oslo 2015.
Nationella dialogkvartetten från Tunisien tog emot Nobels fredspris i Oslo 2015. Nationella dialogkvartetten från Tunisien tar emot Nobels fredspris i Oslo 2015. Bild: EPA/CORNELIUS POPPE NORWAY nationella dialogkvartetten

Många ser ändå att det är någon renodlad representant för civilsamhället som står i tur i år.

Därför har kanske just Vita hjälmarna placerats så högt på så många tippningslistor.

Kommittén har ändå överraskat också tidigare år och att förutspå pristagarna har visat sig vara näst intill omöjligt det senaste årtiondet.

Priset offentliggörs fredag klockan tolv i Oslo. Motiveringarna är offentliga men hur kommittén har resonerat och valt en värdig kandidat framom en annan ska hållas hemligt i åtminstone 50 år.

Läs också