Hoppa till huvudinnehåll

Fuktskador i skolgolv måste repareras i Sjundeå

Sjundeå svenska skola
Åtminstone ett klassrum måste renoveras i Sjundeå svenska skola. Sjundeå svenska skola Bild: YLE/Malin Valtonen sjundeå svenska skola

Undersökningar visar att fukten i golven i Sjundeå svenska skola kräver reparationer. Sjundeå ska nu fatta beslut om vilka rum i skolan som renoveras.

Tidigare i september borrades det hål i betongen under plastmattan i ett klassrum i skolans nya del. Enligt den färska undersökningsrapporten har det skett förändringar i en betydande del av golvets ytmaterial och det måste åtgärdas.

Kommunen ska nu besluta vilka andra rum som också åtgärdas.

Golvet öppnas i finska skolan

Både i tandvårdens lokaler och i den finska skolan Aleksis Kiven koulu går utredningarna framåt gällande fuktproblemen. I skolan har platserna där man ska öppna upp golvet märkts ut. Byggarbetare jobbar i skolan och öppnandet av golven kan störa skolarbetet. Målet är ändå att göra de åtgärder som orsakar buller och damm utanför skoltid.

I det här skedet tas bara konstruktionerna fram och de öppna delarna av golvet täcks över med plast. Undersökningar och eventuella provtagningar sker nästa vecka. Det här gäller också tandvårdens lokaler vars golv öppnas upp i dag, fredag.

Vattenskador i förskolan Toukola

I slutet av september upptäcktes en vattenskada i förskolan Toukola i Sjundeå centrum. En pump som skulle pumpa avloppsvattnet från handfatet hade gått sönder och då rann det vatten på golvet.

När rummet granskades upptäckte man att det runnit vatten även under golvlisterna och plastmattan. När golvet öppnades upp konstaterades att det här hänt också tidigare.

Nu har mattan avlägsnats från en del av rummet för att betongen ska torka. Rummet är tillsvidare ur bruk. Företaget Kirkkonummen huolto som ansvarar för fastighetens underhåll har fått information och kommer att hålla i utredningarna i fortsättningen.

Det är ännu oklart hur reparationerna kommer att inverka på daghemmets verksamhet.

Det har förekommit diskussioner om inneluftsproblem i Toukola men enligt en undersökning gjord för två år sedan har det inte funnits orsak att misstänka problem.