Hoppa till huvudinnehåll

Mafia III tacklar rasfrågor

Lincoln Clay
Den etniska variationen när det gäller protagonister i AAA-spel är inte stor, så Lincoln Clay kammar in bonuspoäng åt Mafia III. Lincoln Clay Bild: 2k games Mafia III

Den typiska spelhjälten är en vit man i 30-års åldern, och allt för få spelföretag vågar eller ids avvika från detta mönster. Den mörkhyade protagonisten Lincoln Clay i Mafia III, som släpps idag, är alltså ett välkommet undantag.

Mafia III utspelar sig i New Bordeaux - en fiktiv version av New Orleans - i Louisiana på 60-talet. Medan de tidigare spelen i Mafia-serien skildrar maffian inifrån, fokuserar protagonisten i Mafia III på att bygga upp kriminell verksamhet för att konfrontera den italienska maffian. Lincoln Clay lever under en tid då rassegregationen i USA var vardag. Civil Rights Act 1964 var sprillans ny och sociala spänningar och oroligheter eskalerade.

Därför är ras och identitet ett centralt tema i Mafia III. Medan spelet handlar om organiserad kriminalitet och maffiatraditionen, är rasfrågor ständigt på tapeten, eftersom de är en väsentlig del av protagonistens verklighet. Speltillverkarna har utlovat en autentisk 60-tals miljö, där såväl omgivningen som karaktärerna och dialogerna är starkt kopplade till sin tid. Det innebär rasistiska glåpord och Whites onlys-skyltar, men också svängig bluesmusik och 60-tals mode.

Mafia III
Man har satsat hårt på att miljön och atmosfären i Mafia III ska vara autentisk. Mafia III Bild: 2k games Mafia III

Trots att det är protagonistens hudfärg som har gett Mafia III mycket uppmärksamhet i media, fokuserar inte spelet enbart på rasfrågor. Enligt speltillverkarna själva står relationer och det hierarkiska systemet inom maffian också i centrum. Förhoppningsvis spelarna alltså invänta en nyanserad skildring där rasfrågor är en naturlig del av spelvärlden och inte ett självändamål.

Hur själva spelupplevelsen och allt som utlovats genomförts återstår att se. 2K Games har valt att inte skicka ut tidiga recensionsexemplar, så i brist på recensioner köper många spelare säkerligen grisen i säcken idag.

Hårdkokt stämning i Mafia III
Hierarkin och relationerna inom maffian är ett centralt tema i Mafia III. Hårdkokt stämning i Mafia III Bild: 2k games Mafia III