Hoppa till huvudinnehåll

Något annat än selfies och solnedgångar

I höst kan alla lära sig att ta bättre bilder med mobilen genom att följa med realityserien Mobilfotograferna. I serien kommer sex människor att få olika slag av uppgifter som de ska lösa med sina telefoner.

De får tips och råd av professionella fotografer och i sista programmet kåras en vinnare. Priset är en fantastisk fotoresa och en utställning av de egna bilderna på Rådhuset i Oslo.

Den bästa kameran har du alltid till hands, oftast mobilen. Med mobilen kan vi bevara både små och stora ögonblick i livet. Men ofta blir det selfies, mat och solnedgångar. Nu blir det andra bullar.

Sex passionerade mobilfotografer skall visa oss vilka möjligheter mobilkamerorna har. Och några av Norges bästa fotografer skall ge dom krävande uppgifter, goda råd men också kritik.

De tävlande är Marco (37 år), Morten (23 år), Emma (36 år), Hanne (47 år), Marius (26 år) och Marthe (23 år).

I serien skall de lära sig att fotografera portrått, barn och djur, humor, en vilt främmande människa, känslor, skrämmande skogslandskap och en fantasibild.

När vi kommer till sista avsnittet finns bara två deltagare kvar. Vem som vinner avgör Norges internationellt mest kända fotograf, Jonas Bendiksen. För de flesta är han ett okänt namn men han har rest jorden runt för magasinet National Geographic och är den enda norrmannen som är medlem i den kända bildbyrån Magnum.

Vem av de sex vinner och får en fantastisk fotoresa och en egen fotoutställning på Rådhuset i Oslo?

Programledare är Misgina Ghebremeskel. Till vardags driver han en krog i Oslo och står i serien för första gången framför en tv-kamera.


Orginaltitel: Mobilfotografene (Norge, 2015)
30 dagar på Arenan
8 avsnitt.
Produktion: NRK, 2015.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem