Hoppa till huvudinnehåll

Novia i Raseborg och Åbo slås ihop

Novias flagga på Brändö i Vasa.
Novias flagga kommer fortsättningsvis att vaja i Raseborg, Åbo, Vasa och Jakobstad. Sammanslagningen gäller bara administrationen. Novias flagga på Brändö i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist yrkeshögskolan novia

Yrkeshögskolan Novia effektiverar sin organisation och slår ihop enheter. Enheterna i Åbo och Raseborg slås ihop och de båda enheterna i Vasa går samman.

Det här betyder i praktiken att Novia från och med årsskiftet har tre i stället för fem enheter.

Omorganiseringen gäller det administrativa och skolans campus i till exempel Åbo och Raseborg fortsätter som förut.

Målet: Inga uppsägningar

Rektor och vd Örjan Andersson säger att omorganiseringen inte leder till något dramatiskt på personalsidan.

- Målsättningen är att eventuella personalminskningar sköts när anställda går i pension.

Novia räknar att omorganiseringen ska spara pengar.

- När resurserna blir knappare så vill vi trygga undervisningen genom att se över det administrativa, säger Andersson.

Novias enhet i Jakobstad fortsätter som förut. Novia kommer ändå att effektivera administrationen och förstärka kopplingen mellan enheten och dotterbolaget Jakobstads konsertsal Ab.

Utbildning och forskning i samma låda

Tidigare har Novia haft en skild enhet för forskning och utveckling. Den enheten avvecklas nu och verksamheten körs in i de tre nya enheterna.

Det här hoppas Novia att ska leda till bättre kontakt mellan utbildningen och forskningen.

- Det här är ett sätt att organisera verksamheten för att få mera nytta av verksamhet som tidigare har varit i två skilda lådor, säger Örjan Andersson.

Vid Novias campus i Raseborg har samarbetet mellan forskningen och utbildningen redan tidigare varit bra, säger enhetschefen i Ekenäs Eva Sandberg-Kilpi.

Orsaken är att forsknings- och utvecklingsinstitutet finns i samma hus som Novia och parterna har tillsammans kunnat planera olika projekt.

Dörren till forskningsinstitutet Aronia på Novias campus i Ekenäs.
Personalen vid Novia och Aronia sitter i samma hus i Ekenäs. Dörren till forskningsinstitutet Aronia på Novias campus i Ekenäs. Bild: Yle / Pia Santonen kustlandsforskning,Ekenäs

Sammanslagningen av enheternas administration kommer att leda till att det pedagogiska arbetet i Åbo och Raseborg kommer närmare varandra, tror Sandberg-Kilpi.

- Det blir lättare att dela med sig av pedagogiska metoder, säger hon.

Samarbetet mellan enheterna i Åbo och Raseborg har fungerat hittills, enligt Sandberg-Kilpi. Enheterna har ändå varit ganska självständiga. Det här för att de inte har några gemensamma utbildningslinjer.

- Vi har inte haft så stort utbyte förutom mellan vår informationsbehandlingslinje och Åbos tradenomutbildning. Studerande har kunnat välja kurser både i Åbo och Raseborg.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland