Hoppa till huvudinnehåll

Psykologen var Marrus bästa val

Två träfigurer. En tröstar den andra.
En psykolog kan bli en stor trygghet för den som mår dåligt. Två träfigurer. En tröstar den andra. Bild: All Over Press Tvärhand,psykisk ohälsa

Terapi är något som de flesta av oss borde testa på, det skriver Helsingin Sanomat. Marru Gabrielsson blev kvitt flera rädslor med hjälp av KBT-terapi.

Många ser kanske på terapi som något du behöver först när du har riktigt allvarliga problem, men det kan också vara bra att gå i förebyggande syfte. Marru Gabrielsson har gått i terapi, och det var hennes mamma föreslog det.

- Hon märkte att jag inte riktigt var mig själv. Jag var irriterad och nedstämd under en ganska lång period, säger hon.

Rädd för psykologstämpeln

Det var under studietiden som Marru mådde som värst. Hon hade tvångstankar och panikångest. I början tvekade hon ändå inför att uppsöka en psykolog.

- Om man går till en psykolog så är man galen. Det var lite så jag kände. Jag tänkte att det säkert finns sådana med värre problem, att mina inte är så farliga.

Om man går till en psykolog så är man galen. Det var lite så jag kände

Marru säger att hon på ett sätt försökte förneka att hon mådde dåligt eftersom hon inte ville få någon sorts psykologstämpel på sig, en stämpel som kändes som något negativt just då.

- Men sedan fick omvärlden mig att inse att det var den hjälp jag behövde.

Marru kan så här i efterhand tycka att hon väntade för länge med att söka hjälp. Hon gick omkring och mådde dåligt i onödan.

Vänner eller psykolog?

Ibland är det kanske lättare att prata med sina vänner än att inleda en krånglig process för att få träffa en psykolog. Men Marru påminner oss om att vänner faktiskt inte är psykologer, och därför kan de inte heller alltid hjälpa på det sätt som behövs.

- Jag hade en allt för låg serotoninnivå vilket gjorde att jag var tvungen att ta medicin, och det skulle ju inte mina vänner kunnat hjälpa mig med, säger Marru.

Viktigt att hitta rätt

När du går i terapi är det viktigt att det klickar mellan dig och psykologen. Du vill knappast sitta och berätta om dina innersta tankar med någon du inte riktigt tycker om. Marru hade tur och hittade genast två psykologer som passade henne.

Marru Gabrielsson.
Marru Gabrielsson hade tur och hittade genast psykologer som passade henne. Marru Gabrielsson. Bild: Privat marru gabrielsson

Den första lärde hon känna ganska bra och de försökte ta reda på vad som hänt och vad hon behövde hjälp med. Han skrev också ut medicinen som Marru nu ätit i två år. Eftersom hon också hade tvångstankar träffade hon även en KBT-terapeut som den första psykologen valde ut.

- När han valde henne åt mig tror jag att han tänkte på hur jag är som person, och försökte hitta någon som skulle passa mig. När jag träffade henne kände jag genast att jag kunde berätta allt för henne. Hon blev som min andra mamma.

Det är viktigt att man hittar den rätta, och gör man inte det kan man alltid byta.

Det som gjorde att Marru föll för sin psykolog var att hon inte gjorde så stor grej av att Marru var där på terapi, hon tog det lugnt helt enkelt.

- Och det som gjorde det extra bra var att jag inte hela tiden var i fokus, utan hon berättade också om sig själv och sina egna erfarenheter. Jag var till exempel jätterädd för att mäta blodtryck, och då gjorde vi så att hon mätte på mig och jag mätte på henne. Vi gjorde saker tillsammans.

Psykologen var på Marrus nivå, och därför blev samtalen mer som att prata till någon inom familjen. Det klickade, det kändes bekvämt och de hade förtroende för varandra.

- Det är nog jätteviktigt att man hittar den rätta, och gör man inte det kan man alltid byta.

Psykologen vet vad hen gör

Innan Marru träffade sina psykologer var hon lite orolig för hur det skulle gå, men den oron lättade snabbt.

- De vet precis vad de ska fråga och hur de ska gå framåt. Du behöver inte fundera så mycket när du går dit utan du bara sitter där och svarar på frågor och så vidare. Du ska inte ta så stor stress över det.

Målet med att träffa en psykolog är att bli frisk, men var börjar du egentligen? Marru säger att hennes terapi kom igång automatiskt – det kändes genast rätt.

- De bara började fråga hur jag mådde och vad jag gjort och plötsligt hade det gått en timme och de hade bara suttit där och lyssnat, och kanske analyserat mitt kroppsspråk.

Går in på djupet

Ifall Marru kände sig stressad kunde hon och psykologen sitta och fundera kring varför hon var det. Utan att Marru vet hur det gick till så blev diskussionen djupare och djupare, och plötsligt kunde de prata om något som hänt för tio år sedan.

- De har hört allt så du kan säga vad som helst. De vill ju hjälpa dig, så du ska inte vara rädd.

Jag har lidit och gråtit under mina besök men efter det var det bearbetat.

Det hör också till att gå igenom sådant som gör ont och det är jobbigt, men det hjälper.

- När jag väl tog fram det och bearbetade det så kunde jag sedan kasta det i den psykiska soptunnan. Man gräver fram saker, så jag har lidit och gråtit under mina besök men efter det var det bearbetat.

Under den kognitiva beteendeterapin skulle Marru utsätta sig för allt för hon var rädd för, och det var en jobbig tid, men det fungerade. Före terapin var hon väldigt rädd för att mäta blodtryck, men nu klarar hon av det utan problem.

- Man måste bara våga utsätta sig för det och våga fara till en psykolog, så kan man klara av den där värsta tiden tillsammans. Att gå till en psykolog var ett av de bästa besluten i mitt liv.