Hoppa till huvudinnehåll

Så överlever din sommarstuga vintern – fem saker att tänka på när stugsäsongen är slut

Arbetskängor och höstlöv
Hösten innebär ofta att sommarstugorna ska ses över inför vintern. Arbetskängor och höstlöv Bild: Yle/Christoffer Kaski löv,Fastighetsskötare

Soligt väder har utlovats till inkommande helg och då är det ett ypperligt tillfälle att åka till sommarstugan och se över den så att den klarar sig i vinter.

Mikael Rosenström, som är fastighetsskötare i Nagu, säger att han och hans kollegor har så mycket jobb de någonsin orkar med och ännu lite till. Sommarhusägare vill att fastighetsskötare ska ta hand om allt från grundstädning i stugan och kratta löv på gården till att ta upp bryggor och båtar inför vintern.

För den som själv vill sätta stugan i skick inför vintern har Rosenström några saker man kan tänka på. Vi har listat fem av hans bästa tips:

1. Det första man som sommarhusägare ska tänka på är att stänga av huvudkranen om det är möjligt. Annars kan det resultera i kostsamma vattenskador. Det är även bra att tömma vattenrör och toaletter. ”Vattenskador är de absolut värsta problemen”, säger Rosenström.

2. Det är bra att lämna grundvärmen på i stugan. ”En frysande stuga samlar fukt. Cirka 10 plusgrader är passligt”, säger Rosenström. Det är också viktigt att lämna ett par luftgluggar öppna och låta luften cirkulera så att stugan hålls torr.

Mikael Rosenström som är fastighetsskötare
Mikael Rosenström delar med sig av sina tips inför vintern. Mikael Rosenström som är fastighetsskötare Bild: Yle/Adrian Perera nagu,Fastighetsskötare

3. Kom ihåg att se till så att taket inte läcker. ”Det kan också leda till vattenskador”, säger Rosenström. Det är också bra att rensa stuprännorna från höstlöv och sätta ett galler för öppningen på skorstenen. Annars kan fåglar bygga bo där under vintern.

Möss far fast genom plåt om de vill.― Mikael Rosenström, fastighetsskötare

4. Ta hem matrester. Munsbitar såsom mat, tvål och stearinljus lockar ofta till sig möss. Det räcker inte heller med att sätta det i en plastpåse och gömma undan på ett säkert ställe. Det hindrar inte mössen från att nå sitt mål. ”Möss far fast genom plåt om de vill”, säger Rosenström.

5. För att undvika besök av tjuvar och andra oinbjudna gäster ska man också komma ihåg att låsa dörren samt gömma undan all elektronik så att den inte syns. Allra helst ska man ta hem den över vintern. ”Det är lite olika från område till område var tjuvarna rör sig mest, men för att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att ta hem värdesaker om det bara är möjligt”, säger Rosenström.

Läs också