Hoppa till huvudinnehåll

Trumps kandidatur splittrar studentrepublikaner

Benjamin Rasmussen och Michael Rasmussen grundade Yale New Republicans.
Benjamin Rasmussen och Michael Fitzgerald är republikaner men vägrar rösta på Donald Trump. Benjamin Rasmussen och Michael Rasmussen grundade Yale New Republicans. Bild: Yle / Christian Vuojärvi benjamin rasmussen,Yale University

Donald Trump är som bekant en polariserande figur i USA, också inom det republikanska partiet. Framförallt många unga republikaner är skeptiska till partiets presidentkandidat.

Donald Trumps presidentkandidatur har till och med lett till dispyter inom republikanska studentorganisationer. Vid Yale-universitet står de republikanska studenterna numera splittrade på grund av Trump.

Efter att Yale Republicans i augusti fattade beslutet att stöda Trump avgick flera styrelsemedlemmar i protest och grundande organisationen Yale New Republicans.

- Jag avgick från Yale Republicans för att jag tycker att Donald Trump inte representerar konservativa republikanska värderingar. Generellt sett tycker jag att han inte lämpad för presidentuppdraget, säger Michael Fitzgerald, styrelsemedlem i nygrundade Yale New Republicans.

"Trumps retorik skapar schismer"

Benjamin Rasmussen är en av grundarna av Yale New Republicans. Rasmussen är inte bara besviken på Trumps politiska plattform utan också på hans beteende.

- Hans retorik skapar oerhörda schismer. Han splittrar partifolket snarare än skaffar nya medlemmar. Hans förslag om att deportera miljoner immigranter och inreseförbud för muslimer samt att han talat för bruk av våld under sina kampanjmöten är bevis på att han inte lämpar sig som president, säger han.

Donald Trump under ett valmöte i Florida.
Donald Trumps uttalanden väcker frågetecken bland en del unga republikaner. Donald Trump under ett valmöte i Florida. Bild: EPA / Cristobal Herrera nra

Att de republikanska studenterna i Yale haft svårt att omfatta Donald Trumps kandidatur är inget isolerat fenomen. Studentorganisationerna vid exempelvis Harvard, Princeton och Penn State har valt att inte uttrycka sitt stöd för partiets presidentkandidat.

- Harvard Republicans var den första republikanska studentföreningen som valde att inte stöda Trump. Han är ett universellt problem för unga republikaner. Vi vill inte stöda honom, säger Michael Fitzgerald.

Republikanska partiets framtid höljt i dunkel

Det är ingen hemlighet att Donald Trumps framgångar har skakat det republikanska partiet i sina grundvalar. Frågan är hur hans triumftåg kommer att påverka partiet.

Trumps främlingsfientliga retorik går stick i stäv med de rekommendationer som den republikanska partiledningen lanserade efter presidentvalsförlusten 2012. Ett av partiledningens främsta förslag gick ut på att partiet borde göra närmanden till de spansktalande amerikanerna och jobba för en omfattande reform av immigrationslagarna.

Republikanen Paul Ryan svär eden som ny talman i representanthuset.
Paul Ryan ses av många republikaner som partiets frälsare. Republikanen Paul Ryan svär eden som ny talman i representanthuset. Bild: EPA/JIM LO SCALZO paul ryan

- Vi republikaner måste ställa oss en seriös fråga: Har partiet alienerat en hel generation väljare? Om Trump förlorar valet kan partiet med Paul Ryan (reds anm. Representanthusets ordförande och partiets moraliska ledare) i spetsen sprida ett mer inkluderande budskap, som tilltalar avsevärt fler väljargrupper, säger Michael Fitzgerald och får flankstöd av Benjamin Rasmussen:

- Det republikanska partiet måste i fortsättningen betona sina traditionella värderingar. Värderingar som alltid varit partiets starkaste sida. Till exempel konservativa ekonomiska principer och ett starkt försvar.

- Däremot måste partiet retirera i frågor som inte är populära bland vår generation. Bland annat i fråga om samkönade äktenskap och invandring. De åsikterna fjärmar det republikanska partiet från en del väljargrupper, säger Rasmussen.

Obundna kandidater tilltalar

Den stora frågan för de republikaner som vägrar att stöda partiets presidentkandidat är vem de i stället skall rösta på. Paul Rosalia, som är registrerad republikan, stod länge i valet och kvalet.

Till slut beslöt han sig för att rösta på Gary Johnson från det libertarianska partiet. Även om det förbättrar Donald Trumps chanser att bli vald till president.

- Många i min generation, den så kallade millenniegenerationen, suktar efter en förändring. I någondera riktningen. För att få en utveckling till stånd. Jag antar att man måste förstöra något innan man kan bygga upp något nytt. Jag vill inte att Trump blir vald till president. Men jag vill inte heller rösta på Clinton, säger Rosalia.

Jag hoppas att en utomstående kandidat stärker sina aktier och klarar av att utmana de två stora partiernas kandidater.― Benjamin Rasmussen

Michael Fitzgerald och Benjamin Rasmussen från Yale New Republicans har inte ännu avgjort hur de tänker rösta den 8 november.

- Jag röstar endera på en obunden kandidat eller så skriver jag ett namn på valsedeln. Till exempel Marco Rubio eller Mitt Romney, säger Fitzgerald.

- Jag kommer att syna alla alternativ i sömmarna. Jag hoppas att en utomstående kandidat stärker sina aktier och klarar av att utmana de två stora partiernas kandidater, säger Rasmussen.

Frågan om Donald Trumps presidentkandidatur är känslig för många republikaner. Varken Yale Republicans eller en handfull andra studentorganisationer som uttryckt sitt stöd för Trump ville ställa upp på en intervju för Yle Nyheter.

Det amerikanska presidentvalet 2016