Hoppa till huvudinnehåll

Unicef: Flickor utför betydligt mera hushållsarbete än pojkar – påverkar möjligheter till utbildning

barns om sjunger
Somaliska flickor jobbar i medeltal 26 timmar i veckan med hushållsarbete. barns om sjunger Bild: Yle/Liselott Lindström barn (familjemedlemmar),Somalia,Mogadishu

Flickor mellan 5 och 14 år utför 40 procent mer obetalt hushållsarbete än pojkar i samma ålder. Det visar en rapport av FN:s barnfond Unicef.

Skillnaden uppgår till 160 miljoner timmar extra per dag för flickor världen över.

Den ojämlika fördelningen av hushållsarbete inleds i tidig ålder. Tiden som flickor ägnar åt hushållsarbete ökar också med åldern, visar rapporten. I åldern 5 till 9 ägnar flickor 30 procent mera tid än pojkar på hushållsarbete – vid 14 har det ökat till 50 procent.

Osynligt och underskattat

Enligt Unicef leder det här till att flickorna går miste om viktiga möjligheter till utbildning, att umgås med vänner och njuta av sin barndom.

- Den här ojämlika fördelningen av arbete bland barn förstärker också könsstereotyperna och den dubbelbörda som ligger på flickors och kvinnors axlar i generationer, säger Unicefs chefsrådgivare i könsfrågor, Anju Malhotra.

I vissa länder riskerar flickor också att utsättas för sexuellt våld då de samlar ved eller hämtar vatten, arbetsuppgifter som nästan hälften av flickorna utför.

Två av tre flickor deltar i matlagning och städning. Flickorna åläggs ofta också uppgifter som hör till vuxnas ansvar, så som att ta hand om barn eller äldre släktingar. Rapporten konstaterar att flickornas arbete ofta är osynligt och underskattat.

26 timmar i veckan för somaliska flickor

I Södra Asien, Mellanöstern och Nordafrika gör flickor i åldern 10 till 14 år nästan dubbelt mer hushållssysslor än pojkarna.

De länder där flickor utför mest hushållsarbete jämfört med pojkar är Burkina Faso, Yemen och Somalia. I Somalia lägger flickor i åldern 10 till 14 år nästan 26 timmar i veckan på oavlönat hushållsarbete.

Rapporten publiceras inför FN:s internationella flickdag som infaller på tisdag, den 11 oktober. Rapporten innehåller också data om våld, barnäktenskap, könsstympning och utbildning.

Läs också