Hoppa till huvudinnehåll

USA:s vice försvarsminister: Luftrumskränkningar är osäkra och oprofessionella

USA:s vice försvarsminister Robert Work.
USA:s vice försvarsminister Robert Work. USA:s vice försvarsminister Robert Work. Bild: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT försvarspolitik,USA,flagga

De ryska luftrumskränkningarna är osäkra, oprofessionella och blir allt aggressivare. I värsta fall kan de leda till en tragisk olycka. Så kommenterade USA:s vice försvarsminister Robert Work gårdagens luftrumskränkningar.

USA:s vice försvarsminister Robert Work har under fredagen träffat de nordiska och de baltiska ländernas vice försvarsministrar i Helsingfors. De diskuterade säkerheten i norra Europa och det regionala och transatlantiska försvarssamarbetet. Under mötet dryftades också frågor som rör koalitionen mot Islamiska staten.

”Luftrumskränkningarna totalt oacceptabla”

Under presskonferensen gällande mötet lyftes gårdagens luftrumskränkningar upp. Robert Work sade upprepade gånger att kränkningarna är totalt oacceptabla.

- Ryska luftrumskränkningar har blivit en norm snarare än ett undantag. Jag har svårt att tro att Ryssland skulle se Finland som ett hot, så det här är svårt att förstå.

- Kränkningarna är osäkra, oprofessionella och blir allt aggressivare, i värsta fall kan det leda till en tragisk olycka. Det är totalt oacceptabelt, sade Work.

Vice försvarsminister Robert Work ville inte spekulera i huruvida luftrumskränkningarna var kopplade till avsiktsförklaringen som Finland och USA skrev under på fredagen.

- Jag vet inte varför de kränkningarna görs, den frågan får president Vladimir Putin svara på, sade han.

Jaktplanen kan ha skyddat robottransport

Enligt tidningen Dagens nyheter var luftrumskränkningarna kopplade till en rysk transport av ett robotsystem. Transporten som gjordes med ett civilt fartyg skyddades enligt tidningen av stort antal militära flygplan.

Försvarsministeriets kanslichef Jukka Juusti sade att uppgifterna bara är spekulationer.

- Vi kan inte veta vad kränkningarna berodde på. Det finns spekulationer, och det här är en av dem. Vi analyserar fakta, sade Juusti.

Ryssland dementerar

Det ryska försvarsministeriet har tillbakavisat alla uppgifter om kränkningar av luftrummet.

Ministeriet uppger att ryska Suchoj-27 jaktplan flugit över Finska viken under en övning den 6 och 7 oktober men att planen flugit i internationellt luftrum utan några avvikelser från sina rutter.

- Flygningarna över Finska viken genomfördes som planerat och inte ett enda plan avvek från den angivna rutten, säger det ryska försvarsministeriet enligt nyhetsbyrån Tass.

Ambassadören kallad till samtal

Utrikesministeriet har kallat in Rysslands ambassadör i Finland Aleksandr Rumjantsev till samtal angående de misstänkta luftrumskränkningarna, meddelade UM på twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Ambassadör Rumjantsev har informerats om misstankarna och Ryssland bads om en förklaring.

Gränsbevakningsväsendet har inlett en utredning om de misstänkta luftrumskränkningarna.

Läs också