Hoppa till huvudinnehåll

Var femte japan riskerar att jobba ihjäl sig

Japaner i metron.
Japaner i metron. Bild: EPA/ANDY RAIN japaner,Japan,arbetsliv,arbetare,kostym,Jobb (musikstycke)

En hård arbetskultur och överdrivet långa dagar är ett hot mot den japanska folkhälsan. Det framgår ur en ny undersökning.

Undersökningen som den japanska regeringen låtit göra visar att en av fem japaner riskerar att dö i förtid på grund av att de arbetar för mycket.

Årligen dör hundratals japaner av orsaker som kopplas till överarbete. Japanerna har till och med ett eget ord för fenomenet – karoshi.

Anhöriga kan kräva ersättning

På 1980-talet erkändes karoshi som en dödsorsak i Japan och anhöriga till den avlidne kan kräva ersättning av staten.

Myndigheterna godkänner två typer av karoshi - hjärtattacker kopplade till överansträngning och självmord orsakat av arbetsrelaterad psykisk stress.

Ett dödsfall orsakat av hjärtattack kan klassas som karoshi om personen arbetat 100 timmar övertid under den senaste månaden, eller 80 timmar minst två månader i rad under det senaste halvåret.

Ett självmord räknas som karoshi om individen jobbat 160 timmar övertid under en månad eller mer än 100 timmar tre månader i rad.

Stadig ökning

Sedan karoshi erkändes har kraven på ersättning stadigt ökat. I mars hade 1 456 ansökningar registrerats under ett år, enligt statistik från det japanska arbetskraftsdepartementet. Det här kan jämföras med att det sammanlagda antalet mellan åren 2004 och 2008 var 1 576.

Det verkliga antalet är antagligen högre eftersom staten ogärna erkänner att dödsfallen varit kopplade till arbetsbördan.

Vanligt med 80 timmar övertid i månaden

Japan är känt för en arbetskultur där de anställda offrar största delen av sitt liv för företagets bästa. Arbetsdagarna är långa och semestern kort. Det finns inga regler för hur många timmar en person får jobba.

Av företagen som intervjuades i undersökningen uppgav 23 procent att 80 övertidstimmar varje månad är normalt. Vid 12 procent av företagen arbetar personalen över mer än 100 timmar i månaden.

I verkligheten kan situationen vara ännu värre i och med att endast 1 743 av 10 000 tillfrågade företag deltog i undersökningen.

Var femte anställd i Japan arbetar minst 49 timmar i veckan. Andelen som jobbar lika mycket i USA är 16 procent, i Storbritannien 12 procent och i Frankrike 10 procent.