Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Europa lämnar ut flyktingkrisen till andra länder

Amnesty kritiserar EU för att lägga ut flyktingkris på entreprenad. Amnesty Internationals biträdande Europachef Gauri van Gulik, som varit på besök i Finland, säger att unionen sopar problemen under mattan.

- EU är bara ense på två punkter: Att vi behöver striktare gränskontroll för att ”skydda” Europa från vad de kallar olaglig invandring och att ansvaret för krisen ska lämnas ut till länder utanför Europa, säger van Gulik.

I september höll FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ett toppmöte om hur världens flyktingsituation ska hanteras. Det enda man kom överens om var att nästa möte hålls 2018.

Efter det presenterade Amnesty sin alternativa plan för att lösa situationen.

Dela på bördan

- Man borde sprida ut flyktingarna. Dela bördan på flera länder och se till att de mest utsatta personerna får bosätta sig på nytt. Konkret skulle det handla om 1,2 miljoner människor som skulle delas upp mellan väldigt många länder, säger van Gulik.

Hon säger att man inte kan låta några enskilda länder bära hela bördan. Till Amnestys förslag hör också att man investerar i de länder där de flesta flyktingar bor, alltså Jordanien, Libanon och Turkiet.

- Vi måste också respektera flyktingarnas mänskliga rättigheter. Vi kan inte bjuda på aggressivt motstånd vid gränsen, som det sett ut i bland annat Ungern nu, säger van Gulik.

Hon tycker att det är oroväckande att man sakta men säkert försämrar flyktingarnas rättsskydd, bland annat i Finland.

- Finland, som tidigare visat exempel åt andra länder, har gjort processen svårare för flyktingar bland annat i frågan om familjeåterföreningar, säger van Gulik.

- Finland har tagit emot en del flyktingar, och det är ju bra, men det handlar om bara några tusen personer. Ni skulle ha råd att göra mycket mer!

Inte bara Europas kris

Hon påpekar att krisen inte bara berör Europa. Bland de tio länder där de flesta flyktingar bor finns inte ett enda europeiskt land. Van Gulik är ändå glad över att länder som Tyskland och Kanada har stigit fram och visat exempel.

- Vi måste göra något åt situationen. Inte för att det är populärt att göra något, utan för att det inte kan se ut så här!