Hoppa till huvudinnehåll

Nico Rosberg soloåkte hem första segern i Japan – Hamilton trea efter katastrofstart

Nico Rosberg är en tysk formel 1-förare.
Nico Rosberg skuttar av glädje – Hamilton funderar om han ska hinna ikapp stallkamraten den här säsongen. Nico Rosberg är en tysk formel 1-förare. Nico Rosberg

Nico Rosberg ledde från början till slut i formel 1-loppet i Japan. Han utökade också sin ledning i sammandraget och börjar närma sig sin dröm om ett världsmästerskap.

En lyckad start från pole position gav Mercedes Nico Rosberg ett ypperligt läge att ta hem deltävlingen på Suzuka-banan i Japan för första gången – och det var precis vad tysken gjorde. Ledningen var aldrig hotad och det var snarare de övriga placeringarna som kampen gick hård om.

Starten ett fiasko för Hamilton

Rosbergs stallkamrat Lewis Hamilton, som misslyckades i starten från andra rutan och tappade flera placeringar, körde vilt upp sig från åttonde plats. Mercedesföraren stod till sist för den hetaste duellen då han utmanade Red Bulls Max Verstappen om andraplatsen i slutet av loppet. Till Verstappens fördel tog tävlingen slut efter 53 varv – då befann sig Hamilton på under en sekunds avstånd från det nederländska superlöftet. Verstappen och Hamilton gjorde Rosberg sällskap på prispallen i Japan.

Hoppa över Twitterpostning

Ferrariförarna fyra och femma

Kimi Räikkönen hade otur redan innan själva tävlingen körde i gång då han flyttades ner fem startrutor och kom i väg från åttonde plats. Det hindrade ändå inte honom från att göra ett starkt lopp och sluta femma. Stallkamraten Sebastian Vettel var fyra.

Valtteri Bottas gjorde vad han kunde med sin Williams och kom i mål på en tionde plats.

Mercedes tog hem titeln

I samband med Nico Rosbergs nionde seger för säsongen och Lewis Hamiltons tredjeplats säkrade Mercedes konstruktörsmästerskapet.

I förartabellen fortsätter Rosberg i ledning – nu med 33 poängs marginal ner till Hamilton. Då man för deltävlingsseger får 25 poäng har Rosberg alltså råd att avbryta en tävling och ändå behålla ledningen. Alternativt kan tysken köra hem fyra andraplatser – det skulle också räcka till för ett världsmästerskap.

Fyra tävlingar återstår. Följande lopp körs i USA om två veckor.

Resultat, Suzuka
1. Nico Rosberg, Mercedes
2. Max Verstappen, Red Bull +4,978
3. Lewis Hamilton, Mercedes +5,776
4. Sebastian Vettel, Ferrari +20,269
5. Kimi Räikkönen, Ferrari +28,370
6. Daniel Ricciardo, Red Bull +33,941
7. Sergio Perez, Force India +57,495
8. Nico Hülkenberg, Force India +59,177
9. Felipe Massa, Williams +1.37,763
10. Valtteri Bottas, Williams +1.38,323
11. Romain Grosjean, Haas +1.39,254

Sammandraget
1. Nico Rosberg, Saksa, Mercedes, 313 poäng
2. Lewis Hamilton, Mercedes, 280
3. Daniel Ricciardo, Red Bull, 212
4. Kimi Räikkönen, Ferrari, 170
5. Max Verstappen, Red Bull, 165
6. Sebastian Vettel, Ferrari, 165
7. Valtteri Bottas, Williams, 81

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport