Hoppa till huvudinnehåll

Regeringspartiet i Georgien vann parlamentsvalet - anklagas för valfusk

Premiärminister Giorgi Kvirikashvili som firar valsegern med sina partikamrater försäkrar att allt gick rätt till trots anklagelser om omfattande valfusk
Premiärminister Giorgi Kvirikashvili som firar valsegern med sina partikamrater försäkrar att allt gick rätt till trots anklagelser om omfattande valfusk Premiärminister Giorgi Kvirikashvili som firar valsegern med sina partikamrater försäkrar att allt gick rätt till trots anklagelser om omfattande valfusk Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE Georgien

Det styrande partiet i Georgien ser ut att ha vunnit lördagens parlamentsval men oppositionen anklagar regeringen för valfusk.

När 60 procent av rösterna har räknats har regeringspartiet Georgiska drömmen fått drygt 50 procent av rösterna mot 26 procent för det största oppositionspartiet Förenade nationella rörelsen UNM.

Georgiska drömmen utropade sig som valsegrare redan på basen av vallokalsutfrågningar medan oppositionen anklagar regeringspartiet för omfattande valfusk.

Oppositionsaktivister som demonstrerade på söndagen utanför valkommissionens högkvarter i huvudstaden Tbilisi, anklagade regeringen för att ha stulit valet.

- Röster har stulits av oss men vi kommer att försvara dem, försäkrade parlamentsledamoten Nika Melia.

Bevis på fusk

Flera andra oppositionspartier anklagade också regeringen för massivt valfusk.

- Vårt parti kommer inte att godkänna resultatet. Valet var inte fritt och rättvist, säger parlamentets förra talman Nino Burjanadze som representerar partiet Demokratiska Georgien.

Hon tillade att partiet har klara bevis på valfusk som orkestrerades av regeringspartiet.

Det slutliga resultatet blir inte klart förrän i slutet av nästa månad på grund av det komplicerade valsystemet i Georgien.

Styr i bakgrunden

Valet föregicks av politiskt våld kort före valet. En bilbomb avsedd för en partiledare från UNM skadade fyra människor i Tbilisi i onsdags och det utbröt skottlossning under ett valmöte för en vecka sedan.

Det styrande partiet styrs i bakgrunden av miljardären Bidzina Ivanisjvilij medan oppositionspartiet UNM leds av den kontroversiella ex-presidenten Michail Saakasjvili.

Ingendera ställde upp i valet trots att de dominerar landets politik.

Saakhasjvili är numera guvernör i Odessa i Ukraina och han är inte längre georgisk medborgare. Hans fru Sandra Roloef ställde däremot upp i parlamentsvalet.

Även observatörer kritiska

Premiärminister Giorgi Kvirikashvili försäkrar att allt gick rätt till.

- Detta var verkligen ett fritt och rättvist val som befäster den georgiska demokratin, försäkrade premiärministern, men utländska observatörer håller med oppositionen om att det förekom oegentligheter.

Observatörerna klagar bland annat över att regeringen gagnades både politiskt och ekonomiskt av sin maktposition inför valet.

Observatörer noterade också våldet inför valet och anklagade regeringspartiet för politiska förföljelser som särskilt har drabbat Saakasjvilis parti UNM.