Hoppa till huvudinnehåll

Tunnel kunde lösa problem i farlig korsning i Pickala

Heidi Rosengren försöker korsa 51:an vid Pickala
Heidi Rosengren försöker ta sig över stamväg 51 från Störsvikvägen till Västra Kungsvägen. Heidi Rosengren försöker korsa 51:an vid Pickala Bild: Yle/Maria Wasström pickala,Sjundeå,vägtrafik,trafik

Korsningen mellan Störsvikvägen, västra Kungsvägen och stamväg 51 i Pickala i Sjundeå borde få en tunnel. Det tycker föräldern Heidi Rosengren och många med henne.

Skolelever - bland dem Rosengrens båda barn - korsar dagligen stamväg 51 på väg till och från sina skolskjutsar. Trafiken är livlig och eftersom stamvägen är en huvudtafikled finns det heller inget övergångsställe.

Det här betyder att skolbarnen måste springa över vägen när det blir en lucka i trafiken för ta sig till sina skolskjutsar.

- I praktiken kommer det bilar i en jämn ström från fyra olika håll, säger Rosengren som själv har problem att ta sig över vägen för att komma över till Störsviksvägen.

Farlig övergång i Pickala.
Trafiken längs stamväg 51 är tidvis så tät att det nästan är omöjligt att ta sig över stamvägen från ena sidan till den andra. Farlig övergång i Pickala. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,trafikolyckor,trafik,biltrafik,vägtunnel,Sjundeå,heidi rosengren

Kommunen har ordnat så att de yngsta barnen skjutsas så att de inte behöver korsa stamvägen men de äldre barnen måste klara av att ta sig genom trafiken till rätt sida av vägen.

Det här specialarrangemanget beräknas kosta kommunen 50 000 euro om året.

Eftersom Rosengrens barn är för gamla för specialskjutsar ska de själva ta sig över stamvägen och familjen har fått hitta egna lösningar på problemet.

- Vi kör dem ofta med bil bara för att komma över vägen. Vi bor en kilometer från vägen så annars hade de bra kunnat gå hela sträckan, säger Rosengren.

Staten borde stå för kostnader

- En tunnel skulle vara lösningen på problemet men som vanligt handlar det om pengar, säger tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP).

Han tycker inte att kommunen ska stå för kostnaderna eftersom det gäller en statlig väg.

- Stamväg 51 är statens egendom. Alla är överens om att det är ett jättefarligt ställe men frågan är hur man genomför det ekonomiskt. Jag är av den principen att staten sköter sina områden och kommunen sitt.

Rabbe Dahlqvist och Heidi Rosengren
Rabbe Dahlqvist och Heidi Rosengren är båda SFP:are och sitter i tekniska nämnden i Sjundeå, han som ordförande och hon som medlem. Rabbe Dahlqvist och Heidi Rosengren Bild: Yle/Fanny Huttunen Västnyland,sjundeå

Tekniska nämnden har ändå reserverat 60 000 euro i investeringsanslag för att planera tunneln. Själva byggandet förutsätter ekonomisk hjälp av staten, konstaterar Dahlqvist:

- Vi pratar nämligen om ett projekt i miljonklassen oberoende om det gäller en tunnel eller bro, säger Dahlqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland