Hoppa till huvudinnehåll

Var inte rädd för Paris!

Villa Marceau, ett ljust inrett rum.
Villa Marceau, ett ljust inrett rum. Bild: Katariina Lamberg paris

Efter terrorattackerna i fjol i Paris blev folk rädda för att resa till den vackra staden. Katariina Lamberg har bott femton år i Paris. Efter den svarta hösten fick hon trösta sin pappa med att hennes familj nog har det tryggt och lever som vanligt. Hennes engelska guidebok Sacré Coeur är sprungen ur hennes hjärta.

En bok på en silverbricka.
En bok på en silverbricka. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Sacré-Cœur,katariina lamberg

Drömmen om Paris

Jag träffar Katariina Lamberg på den mest parisiska gatan i Helsingfors. På Högbergsgatan, i en vacker gammal badinrättning, finns hennes förlag. Hon är på besök i sitt forna hemland för några dagar. Katariina jobbar som art director i en egen designbyrå i Paris.

Redan som tonåring drömde hon om ett liv som en äkta bohem i en vindsvåning i Paris. Dagarna skulle hon tillbringa på caféer, läsande och senare besöka konstutställningar. Efter några år gick hennes dröm i uppfyllelse. Hon bodde i en vindsvåning med balkong varifrån hon kunde se Eiffeltornet. Bostaden var bohem, pytteliten och kall, väldigt fransk, skriver hon i sin personliga inledning till guideboken.

Paris är en extraordinär kliché, en stad som du antingen älskar eller hatar eller både ock, som Charles Baudelaire i sin bok Les Fleurs du mal frågar och undrar om Paris härstammar från Himlen eller Underjorden.

Jag älskar själv Paris, minnet av de rustika Hallarna från Emile Zolas roman och den skinande vita basilikan Sacré Coeur. Paris är köttsligt men också spirituellt. En duva flög vid min kind. Sådant kan bara hända i Paris.

Katariina Lamberg i en förlagslokal på Högbergsgatan i Helsingfors.
Katariina Lamberg i en förlagslokal på Högbergsgatan i Helsingfors. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Sacré-Cœur,katariina lamberg

Lycklig i Paris

Katariina Lamberg ser ut som en parisiska. Hon är iklädd en vit skjorta av fin kvalitet och bär en liten Chanel-inspirerad handväska ovanpå dressen som ett smycke.
- Jag är lycklig i Paris. Jag flanerar och träffar mina vänner på en apéro.

Katariina jobbar med det senaste inom mode och design i sin byrå. På vägen hem till bostaden i ett äkta Haussmann-hus, köper hon sina grönsaker från en närbelägen ekologisk affär. På fritiden äter hon ostron och dricker champagne, var som helst och när som helst. Man kan se henne åka i karusellen i Montmartre där hon bor.

När längtan till Finland blir för stor tar hennes familj tåget från Gare Saint-Lazare till Normandiet och ofta staden Trouville. Där kan hon njuta av naturen, havet och äta fisk och crépes.

Café de Flore i Paris.
Café de Flore i Paris. Bild: Katariina Lamberg paris
Errer est humain, flâner est parisien― Victor Hugo
En gatuvy från en blomsterhandel i Paris.
En gatuvy från en blomsterhandel i Paris. Bild: Katariina Lamberg paris

Delikatesser och finesser

I sin gyllene guidebok, som påminner om en liten anteckningsbok, bjuder Katariina på små pärlor hon hittat under sina otaliga flaneringsrundor i staden. Jag lockas till Belle du Jour på Rue Tardieu. Det verkar vara en museilik liten affär som erbjuder rekvisita för den egna boudoiren. Antika parfymflaskor och borstar och kammar i en doft av vetiver.

Jag är speciellt förtjust i den ordlista som finns i slutet av guideboken. Där lär jag mig de typiska precisa franska uttrycken och deras innebörd. Apéro, drinkar du njuter av tillsammans med dina vänner kl.19. Café-Calva är en kopp kaffe med Calvados som avslutning på middagen. Chocolat à l'ancienne är en portion av varm mörk choklad serverad med varm mjölk, vispgrädde och socker.

Fleur de sel, är saltets blomma, det yttersta lagret av det handplockade havssaltet, fuktigt och mineralrikt och bland annat en ingrediens i desserten mousse au chocolat. Pouilly-fumé är ett vitt vin från Loire-dalen gjord på savignon blanc-druvor som har en svag ton av rök i smaken. Riz de Camargue är ett av världens bästa rissorter producerat i södra Frankrike.

Om längtan till Paris blir alltför stark och du inte har möjlighet att åka dit, gör som jag. Köp smör från Normandiet, det hjälper, fick jag veta av en vän som är frankofil.

Katariina Lamberg i en förlagslokal på Högbergsgatan i Helsingfors.
Katariina Lamberg i en förlagslokal på Högbergsgatan i Helsingfors. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Sacré-Cœur,katariina lamberg