Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler unga och kvinnor är bostadslösa

Verket "Asunnoton" på utställning i Hyvinge Konstmuseum.
Verket "Asunnoton" på utställning i Hyvinge Konstmuseum. Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press bostadslöshet,bostadslös,hemlöshet,hemlösa,sängar,tillfällig inkvartering,inkvartering

En medelålders man, det är den typiska bilden av en hemlös. Men andelen hemlösa som passar in på den beskrivningen blir allt mindre medan andra grupper växer.

- Numera är nog närmare en tredjedel under 25 år, och en del är också kvinnor. Det är alltså en ny grupp som blir utan bostad. Medelålders män är för tillfället en grupp som minskar, även om de fortfarande står för hälften av alla bostadslösa, säger Sanna Tiivola som är verksamhetsledare vid Vailla vakinaista asuntoa ry.

Enligt Tiivola blir människor vanligen bostadslösa till följd av en livskris. Det kan handla om att man blir arbetslös, att ens partner dör eller skilsmässa.

Den ofta förekommande uppfattningen av att bostadslösa är alkoholister, anser Tiivola är felvriden.

- Ofta tänker man att en person är alkoholist och därför har hen förlorat sin bostad. Ofta går det ändå andra vägen. Först blir du bostadslös och efter det blir du alkoholist.

Det har blivit bättre

I Finland har man under flera årtionden vidtagit olika åtgärder för att få bukt med bostadslöshet. Och visst har de fungerat. Sedan 1980-talet har antalet bostadslösa gått ner med hälften. I dag ligger antalet kring 8 000.

Exempel på projekt som fungerat är Paavo 1 och Paavo 2 genom vilka staten mellan åren 2007 och 2015 delade ut pengar både för att anställa personal och för investeringar. Många människor fick på det här sättet hjälp att flytta in i riktiga bostäder, säger Tiivola.

Samtidigt har också en stor del av bostadsförhållandena blivit bättre.

- Tidigare var det fråga om tillfälligt boende och gemensam inkvartering. Fortfarande bor folk i något hörn hemma hos sina kompisar men numera är trenden ändå den att alla får en egen permanent bostad med tillhörande stödtjänster.

Miljöministeriet ska på måndagen presentera nya lösningar för att förebygga bostadslöshet.

Läs också