Hoppa till huvudinnehåll

Är du Finlands lucia 2016?

Vill du bli Finlands lucia 2016? Ansök senast 12 oktober.

Anmäl dig på Folkhälsans webbplats. senast på onsdag den 12 oktober 2016. Det finns några kriterier du bör ha uppfyllt: du ska vara 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och sjunga bra. Vi behöver också en rekommendation från någon närstående, foto och gärna en ljudfil med valfri sång.

Du ska också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdagen den 26 oktober. Då träffas alla luciakandidater. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Det går också bra för andra att anmäla en person som du anser vara lämplig som Finlands lucia. Kom ihåg att du behöver kandidatens medgivande.

Lucia är en symbol för luciainsamlingen, för ljus och glädje.

Minnesvärda stunder och hårt arbete

Lucia gör tillsammans med sina tärnor, luciakören, närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. Det är långa arbetsdagar men många minnesvärda stunder för livet.

I år samlar luciainsamlingen in medel för att hjälpa utsatta barnfamiljer. Du kan läsa här om en familj som fått hjälp via Luciainsamlingen.

Finlands lucia Sonja Lehto kröns av Hilkka Olkinuora.
Sonja Lehto valdes till lucia 2015. Här kröns hon av Hilkka Olkinuora. Finlands lucia Sonja Lehto kröns av Hilkka Olkinuora. Bild: Yle/Unni Malmgren luciakröning 2015

Luciaval i november

Luciavalet och insamlingen inleds söndagen den 30 oktober. Sista röstningsdagen är den 23 november.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka på Arenan och i Yle Fem.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2017.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.