Hoppa till huvudinnehåll

Borgå gymnasium får fortsätta vänta på ny fasad

Borgå gymnasium hösten 2016
Borgå gymnasiums fasad ser sliten ut. Färgen har lossnat och rappningen har tagit stryk på många ställen. Borgå gymnasium hösten 2016 Bild: Jeannette Lintula/yle sönder

Borgå gymnasium kan möjligen få en ny fasad under sommaren 2017. Allt hänger på hur stora anslag lokalitetsledningen får i sin budget för nästa år.

- Vi kommer nog att renovera fasaden inom en snar framtid, möjligen redan nästa sommar, säger projektchef Tony Lökfors från lokalitetsledningen vid Borgå stad.

Lökfors konstaterar att allt hänger på den budget som nu är under beredning. När anslagen klarnar så måste lokalitetsledningen kolla vad man har pengar till under nästa år och vad som måste flyttas framåt till följande år.

- Det är trots allt fråga om en utseendesak och det finns många andra projekt som berör inneluftsproblem som går före i rangordning, säger Lökfors.

Borgå gymnasium förstört
Borgå åtgärdar akuta problem med inneluften i stadens byggnader innan det blir aktuellt med mindre brådskande projekt som gymnasiets fasad, konstaterar Tony Lökfors från lokalitetsledningen. Borgå gymnasium förstört Bild: Jeannette Lintula/yle sönder

Kostnaderna för renoveringen oklara

Det är svårt i dagens läge att säga vad helhetsentreprenaden för skolans fasadrenovering kunde kosta, konstaterar Lökfors.

Staden kommer troligtvis att gå in för att blåsa bort alla gamla målskikt med en blandning av vatten och kalk, berättar Lökfors.

Om man går in för den metoden gör man det för att inte förstöra detaljerna på fasaden.

- Det här kräver ändå diskussioner med Museiverket och därför är inte arbetsmetoden för tillfället klar till hundra procent.

Det är inte bara målfärgen på gymnasiets fasad som ser sliten ut. Rappningen har också tagit stryk.

- Det är sant att fasaden inte ser bra ut och troligtvis är inte det största problemet den senaste ytan som har målats, utan den föregående ytan som inte har fastnat ordentligt i rappningen och gör att också den nya ytbeläggningen flagnar.

Förstörda väggar av Borgå gymnasium.
Den senaste ytan som målades är antagligen inte det största problemet, utan målningen före den som inte fastnade ordentligt i rappningen, berättar Tony Lökfors från Borgå stad. Förstörda väggar av Borgå gymnasium. Bild: Jeannette Lintula/yle sönder

Framtiden för gymnastiksalen fortfarande oklar

Den senaste fasaden börjar ha några år på nacken. Yle Östnyland kunde år 2014 berätta att staden med avsikt skjuter upp renoveringen av gymnasiets fasad för att kunna koppla ihop den med en möjlig renovering av skolans gymnastiksal.

Staden hade då för avsikt att göra en utredning över alla gymnastiksalar i centrum.

Vad hände med den utredningen?

- Den hör ihop med utredningarna kring bildningssidans servicenät. Vad som kommer att hända med gymnasiets gymnastiksal är ännu oklart. För tillfället är den i användning och där har gjorts en liten reparation för att förbättra de största bristerna som fanns, konstaterar Lökfors.

Läs också