Hoppa till huvudinnehåll

Eurogruppen: Grekland får nästa lånerat

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och greklands finansminister Euclid Tsakalotos samtalar.
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem (vänster), Greklands vice finansminister George Chouliarakis och Greklands finansminister Euclid Tsakalotos på mötet i Luxemburg. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och greklands finansminister Euclid Tsakalotos samtalar. Bild: EPA/JULIEN WARNAND jeroen djisselbloem,George Chouliarakis,Euclid Tsakalotos

Euroländernas finansministrar beslöt sent på måndagen att Grekland får bara en del av nästa lånerat. Grekland får sannolikt vänta några veckor på på resten av utbetalningen.

Vid ett möte i måndags i Luxemburg skulle finansministrarna ta ställning till följande låneutbetalning på 2,8 miljarder euro till Grekland. De nådde en kompromiss och enades om en utbetalning på 1,1 miljarder. Den resterande summan på 1,7 miljarder euro sannolikt betalas ut om några veckor.

Orsaken till fördröjningen är enligt eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att man först vill gå igenom de beräkningar den grekiska regeringen har presenterat.

– Vi hoppas att det blir klart i slutet av oktober, konstaterade Dijsselbloem.

Eurogruppen anser ändå att Grekland har gjort framsteg och uppfyllt alla 15 så kallade milstolpar som krävs för att få nästa utbetalning på 2,8 miljarder euro.

Till åtstramningsåtgärderna hör bland annat privatisering, förändringar inom energisektorn och regler för styrning av banker.

- Den grekiska regeringen har gjort ett suveränt jobb, ansåg EU-kommissionär Pierre Moscovici.

Orpo: Mycket arbete återstår

Finlands finansminister Petteri Orpo (Saml) var nöjd även om han hade svårt att förstå varför Grekland har så svårt att hålla tidtabellen.

Tanken var att den grekiska regeringen skulle ha genomfört reformerna före mitten av september. Men arbetet drog ut på tiden och därför försenas nu utbetalningen.

- Det ser bättre ut nu men samtidigt krävdes det igen att eurogruppen satte press på den grekiska regeringen för att de ska uppfylla alla de krav som vi kommit överens om.

Summan på 2,8 miljarder euro är en del av det tredje stödpaketet till Grekland som parterna enades om i juli ifjol. Hela stödpaketet omfattar totalt 86 miljarder euro.

- Det återstår nog ännu mycket arbete för den grekiska regeringen.