Hoppa till huvudinnehåll

Flygvapnets storövning Ruska 2016 inleddes

Flygvapnets Hornet-plan under en militärövning 2012
Över 50 flygplan deltar i flygövningen Ruska 2016. Flygvapnets Hornet-plan under en militärövning 2012 Bild: Oskari Tähtinen f/a-18 hornet,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,jaktflygplan,jaktplan

På måndagen inleddes årets största militära flygövning, Ruska 2016. Bland annat vid Kronoby flygplats ordnas en tillfällig flygbas i samband med övningen.

Totalt deltar 2600 personer i övningen, de är reservister, anställda vid försvarsmakten och beväringar. Över 50 flygplan deltar: 30 Hornetjaktplan med många funktioner, 15 Hawk-jetskolplan, transport- och sambandsflygplan och helikoptrar av typ NH90 från armén.

– Det är nytt att 1600 reservister, tusen från personalen och beväringar deltar, säger överstelöjtnant Henrik Elo från Flygstaben.

Hundra svenskar deltar

Det är också nytt att Sveriges flygvapen deltar i en nationell militär flygövning, även om Finland och Sverige i mindre skala övar tillsammans nästan varje vecka. Det svenska flygvapnet deltar med omkring hundra personer, sex Gripenjaktplan samt transport och stridsledningsplan. Den svenska avdelningen ska agera motståndare till de finska övningstrupperna.

Finlands flygvapen deltog i september i det svenska luftvapnets övning Flygvapenövning 16. Arrangemangen kring Ruska-övningen är liknande som vid övningen i september och är enligt Henrik Elo en del av det fördjupade militärsamarbetet mellan Finland och Sverige.

– Det här handlar i en större skala om att fördjupa samarbetet mellan Finlands och Sveriges luftvapen. Det baserar sig på en rapport från i fjol som Finlands och Sveriges försvarsministrar har undertecknat, säger Henrik Elo från Flygstaben.

Militärövningen pågår dygnet runt. Flygverksamheten pågår måndag–fredag kl. 8–22 och sker från baserna i Tikkakoski och Rovaniemi och från tillfälliga baser vid flygplatserna i Oulunsalo, Kajana, Kuusamo, Karleby-Jakobstad och Kalajoki. Under de fem dagar som övningen pågår kan man se ljusfenomen på himlen. Det kan också höras hårda smällar när planen flyger på låg höjd och gör överljudsflygningar.

Flera militärflygplan efter varandra på en landningsbana.
2600 finländare och omkring hundra svenskar deltar i övningen Flera militärflygplan efter varandra på en landningsbana. Bild: Flygvapnet Finlands flygvapen

Luftrumskränkningarna beror inte på övningen

Förra veckan meddelade försvarsministeriet om två tillfällen då ryska jaktplan misstänks ha kränkt finländskt luftrum över Finska viken utanför Borgå.

Enligt överstelöjtnant Henrik Elo har flygverksamheten på Östersjön inget att göra med Ruska-övningen.

Läs också