Hoppa till huvudinnehåll

Litteratursällskapet får pris för digitala Edelfelt-brev

Albert Edelfelt skiss till målningen "Luxembourg-trädgården i Paris"
Albert Edelfelt skiss till målningen "Luxembourg-trädgården i Paris" Bild: Konstmuseet Ateneum/Nationalgalleriet. Fotograf: Janne Mäkinen albert edelfelt

Svenska litteratursällskapet SLS får statens informationspris för sitt arbete med att publicera konstnären Albert Edelfelts brev på webben. Enligt prismotiveringen förtjänar gärningen ett tack för att kulturarvet blir tillgängligt för alla.

Det är Undervisnings- och kulturministeriet som delar ut statspris för exemplarisk informationsspridning. I motiveringen till Litteratursällskapets pris beskrivs utgåvan av Albert Edelfelts brev som ”ett typexempel på öppnande av arkiv i den digitala eran".

Det handlar om en webbsida där man kan se Edelfelts brev till sin mor under andra hälften av 1800-talet, kombinerat med hans konstverk. Enligt SLS är lättillgänglighet och öppenhet viktiga faktorer för redaktionens arbete.

Här kan du läsa mera om utgåvan.

SLS producerar utgåvan i samarbete med Finlands Nationalgalleri och Ateneum. Bakom arbetet står Maria Vainio-Kurtakko, Henrika Tandefelt, Elisabeth Stubb, Johan Kylander, Dennis Stolt, Tove Ørsted och Tuuli Toivola.

Pris för vårdreform och prostata

Förutom priset till Svenska litteratursällskapet i Finland går statens informationspris till sex andra mottagare.

Bland dem finns professor Heikki Hiilamo som har författat ett verk om den stora reformen inom social- och hälsovården, Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö – Mistä sote-uudistuksessa on kysymys?.

I prismotiveringen för överläkare Peter J. Boström konstateras: "Äntligen en bok för män!". Han har författat ett verk om sjukdomar relaterade till prostata, Eturauhasen sairaudet – ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito".

Arkeologen Ilari Aalto och artesanen Elina Helkala belönas för ett verk om det medeltida Finland, Matkaopas keskiajan Suomeen.

Undervisnings- och kulturministeriet delar också ut ett pris för mottagarens hela livsverk. Det går i år till teaterregissören och radioproducenten Harri Huhtamäki för hans radiodokumentärer och för att han i slutet av 1970-talet grundade en enhet inom Yle för dokumentära program med hög konstnärlig ambition. Enheten Radioateljee lyder i dagens läge under Yles finskspråkiga dramaproduktion.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen överlämnade statens informationspris på måndagen. Priset för livsverk är på 15 000 euro och de övriga på 10 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes