Hoppa till huvudinnehåll

Livsloppet i Jakobstad lockade över 600 deltagare

Starten för evenemanget Livsloppet i Jakobstad.
Starten för evenemanget Livsloppet i Jakobstad. Starten för evenemanget Livsloppet i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman motionsjippo

Idag på världsdagen för psykisk hälsa ordnar Psykosociala förbundet olika evenemang runt om i landet. I Jakobstad lockade löparjippot Livsloppet över 600 deltagare.

Psykisk ohälsa orsakar 4 miljoner sjukdagar per år i Finland. Genom Livsloppet ville man lyfta fram sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa.

Över 600 personer tog sig igenom det 370 meter långa loppet. Det här var första gången loppet ordnades och det stora intresset överraskade arrangörerna positivt.

- Vi hade beställt 600 nummerlappar och de räckte inte till så det tyder på att det är mer än 600 deltagare, säger Bodil Viitanen, verksamhetsledare för psykosociala förbundet.

Vad tyder det på annat?
- Jag tror det tyder också på det att man upplever att man tycker att det här är viktigt. Det är viktigt att prata om vårt välbefinnande i psykiskt och fysiskt hänseende, att allting är beroende av varandra. Människan är ju en helhet.

Vågar vi prata om psykisk hälsa?
- Jag tror man vågar bättre idag än tidigare prata om psykisk hälsa och det är bra. Men det behövs fortfarande arbete och att man fortsätter lyfta fram de här frågorna och vågar öppet prata om det.

Vad kan ett sådant här lopp betyda för framtiden?
- Psykiska hälsan och fysiska hälsan är ju viktigt varje dag för oss alla. Och det är viktigt oberoende av ålder och livssituation.

Hur kan vi komma ihåg den årets övriga dagar?
- Kanske man kan tänka på att fast man kanske själv har det bra så kanske det finns någon i ens närhet som inte mår så bra, psykiskt eller fysiskt, att man uppmärksammar de här sakerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten