Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt flis värmer Lovisaborna i vinter

kraftverk som producerar fjärrvärme
Det färgglada nya fjärrvärmekraftverket i Lovisa döljer en femton meter hög värmepanna som väger över 60 ton. kraftverk som producerar fjärrvärme Bild: Yle/Erica Vasama fjärrvärme,fjärrvärmeproduktion,kraftverk

Då vinterkölden anländer till Östnyland får nästan alla Lovisabor som är anslutna till fjärrvärmenätet ekologisk värme.

Det nya värmeverket på nya industriområdet i Lovisa ser nästan ut som ett legobygge: en stor låda med röda väggar, blå karmar och gula dörrar. Rören och skorstenarna är grå och ljusblå.

Den silverglänsande värmepannan inne i huset är ungefär 15 meter hög och väger över 60 ton. Här bränns som mest tre långtradarlass träflis om dygnet då det är smällkallt.

vy från fjärrvärmekraftverk
Den 15 meter höga pannan producerar nästan all fjärrvärme som behövs i Lovisa. vy från fjärrvärmekraftverk Bild: Yle/Erica Vasama värmepanna

Hellre investera än bränna olja

Borgå Energi startar denna vecka en ny biovärmecentral som använder träflis som bränsle. Under köldknäppar får det hjälp av det äldre värmeverket i närheten. Det kan också användas då den nya centralen genomgår service.

Det äldre verket är bara 12 år gammalt och fungerar bra, men har redan hunnit bli för litet med sin kapacitet på sju megawatt för att svara på det växande behovet av fjärrvärme.

I stället för att ta till fossila bränslen för att svara på behovet har Borgå Energi och Lovisa stad i samarbete byggt en ny anläggning med en prislapp på sju miljoner euro.

vy från fjärrvärmekraftverk
Inte för den höjdrädda. Från översta våningen ser man människorna på marknivå, tre våningar ner genom golven av metallgaller. vy från fjärrvärmekraftverk Bild: Yle/Erica Vasama lovisa fjärrvärme
fjärrvärmeanläggning
Toppen. På översta våningen kan man beundra den 15 meter höga värmepannans lock eller utsikten över trädtopparna. fjärrvärmeanläggning Bild: Yle/Erica Vasama fjärrvärme,träflis

Lokala kvistar i pannan

Värmen produceras av lokalt träflis, som tillverkas av bark, stubbar, kvistar och träd som annars skulle lämnas kvar i skogen då den avverkats. Ingen skog fälls enkom för förbränningen. Askan från förbränningen återvänder till naturen i form av gödsel.

Energivärdet i fliset mäts och leverantörerna betalas enligt hur bra flis de erbjuder.

Processen är helt automatiserad så när som på långtradarchaufförerna, vars uppgift är att registrera sig vid porten och tömma flaket på flis i lagret. Övervakningen sker från Borgå Energis kraftverk i Tolkis i Borgå men personalen gör regelbundna besök i Lovisa.

högar av träflis
Träflis av olika kvalitet blandas för den perfekta mixen. högar av träflis Bild: Yle/Erica Vasama borgå energi fjärrvärme

Kan värma 3000 hus

Biovärmecentralen i Lovisa har en effekt på 10 megawatt. Det är bara en tiondel av vad de två kraftverken i Tolkis producerar tillsammans, men räcker till för att värma 3000 egnahemshus.

I Lovisa finns 250 fjärrvärmeanslutningar. Siffran låter inte stor, men Borgå Energis vd Patrick Wackström påpekar att stora höghusbolag med upp till flera hundra bostäder bara har en anslutning. Det senaste tillägget till fjärrvärmenätet i Lovisa är Valkom, som nyligen fick en ny stomledning.

Kapaciteten räcker till för de närmaste åren och kan ökas lite vid behov.

KPA Unicon som levererade tekniken och byggde byggnaderna kommer även att stå för underhållet av anläggningen i framtiden.

tre män klipper av blåvitt band
Värmeverket i Lovisa invigdes på måndag i högtidliga tecken. Bandet klipptes av Borgå Energis vd Patrick Wackström, Lovisas stadsdirektör Olavi Kaleva och Borgå Energis styrelseordförande Johan Söderberg. tre män klipper av blåvitt band Bild: Yle/Erica Vasama borgå energi

Läs också