Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Clinton och Trump i het debatt, dödssiffran efter orkanen Matthew stiger

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/RICK T. WILKING Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump,Presidentval i USA, Presidentvalet i USA 2016,USA,presidentval,valdebatt,debatt

Läget inrikes:

Finland förlorade sin VM-kvalmatch mot Kroatien med 0-1 på hemmaplan i Tammerfors i går kväll. Trots en väldigt defensiv laguppställning gick Kroatien upp i ledning redan efter 18 minuter då Mario Mandžukić nickade in 1-0.

Den här veckan övervakar polisen den tunga trafiken extra noga. Målet är att förbättra trafiksäkerheten och att bekämpa grå ekonomi och brottslighet inom transportbranschen.

Finländska Saara Aalto gick igår kväll vidare i sångtävlingen X Factor i Storbritannien.

Och läget utrikes:

USA:s presidentkandidater Hillary Clinton och Donald Trump möttes i den andra valdebatten natten till måndagen. Tongången var hård när presidentkandidaterna svarade på publikens frågor.

Den polska regissören Andrzej Wajda har avlidit, 90 år gammal. Den Oscarbelönade regissören regisserade över 40 filmer under sin långa karriär. Han var bland annat känd för sina filmer om andra världskriget och en av hans mest kända filmer är Katyn som berättar om Katynmassakern år 1940.

Antalet döda efter orkanen Matthew stiger både i Haiti och i USA. I Haiti är över tusen dödsoffer bekräftade och räddningsarbetare har börjat begrava offren i massgravar för att förhindra epidemier. I USA har man bekräftat 18 dödsoffer, främst i delstaten North Carolina.

I Malmö har en kraftig explosion inträffat utanför en nattklubb. Ingen skadades men den kraftiga explosionen blåste ut fönster upp till tredje våningen i byggnaden, enligt ögonvittnen.

Vinnaren av Nobels fredspris 2016, Colombias president Juan Manuel Santos, tänker ge prispengarna till inbördeskrigets offer. Enligt Santos ska pengarna, cirka 830 000 euro, gå till projekt, fonder eller program som finns till för offren och försoningsprocessen.

Läs också