Hoppa till huvudinnehåll

Pajkastning i andra debatten - Trump kallade Clinton en djävul

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Donald Trump och Hillary Clinton var oense om det mesta. Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump, Presidentvalet i USA 2016,samtal,valdebatt

Donald Trump gick till attack som en kamphund i den andra presidentvalsdebatten. Trump lovade bland annat att dra i gång en brottsutredning mot Hillary Clinton om han blir president.

Stämningen mellan de två kandidaterna var ansträngd genast från början. Trump och Clinton skakade inte varandras hand då de äntrade scenen och den kyliga atmosfären nådde fryspunkt redan under den första kvarten, även om Clinton inledde debatten med ett positivt inlägg.

- Vi måste respektera och lyfta upp varandra. Om jag är så lyckligt lottad att jag väljs till president lovar jag att samarbeta med alla amerikaner. Oberoende av bakgrund, ras och parti, sade Clinton.

Trump i desperat behov av att vända trenden

Förutsättningarna var tuffa för Donald Trump. Aldrig i modern politisk historia i USA hade en presidentkandidat varit så ifrågasatt och så sargad som Donald Trump en månad inför presidentvalet. De senaste undersökningarna visar att Trump tappat terräng till Hillary Clinton. Dessutom är han mäkta impopulär och många amerikaner anser att han är inte är mogen för presidentuppdraget.

Trumps kampanj har varit i fritt fall sedan en videoinspelning från år 2005 publicerades i fredags. I videon skrävlade Trump att han kan ofreda och kyssa kvinnor för att han är en celebritet. De sexistiska kommentarerna ledde till att tiotals ledande republikanska politiker drog tillbaka sitt stöd för Trump.

Jag har stor respekt för kvinnor. Ingen respekterar kvinnor mer än jag.― Donald Trump

Trump försvarade sig genom att kalla utläggningarna på videoinspelningen för omklädningsrumsnack.

- Jag ber om ursäkt. Jag är inte stolt över det. Jag hatar det. Jag har stor respekt för kvinnor. Ingen respekterar kvinnor mer än jag, sade Trump.

Clinton gav svar på tal

Hillary Clintons replik var omedelbar. Hon hävdade att Trumps uttalanden inte var en engångsföreteelse utan ytterligare ett bevis på att han inte lämpar sig som president.

- Vi har sett honom förnedra kvinnor. Håna en handikappad reporter. Attackera en familj vars son stupade i Irak. Och förolämpat en domare. Donald Trump har inte bett om ursäkt av dem, eftersom det är den människa han är, sade Clinton.

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/RICK T. WILKING Hillary Clinton,Clinton,Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,valdebatt,samtal

Trump levererade ingen ursäkt. Snarare gick han till en ursinnig attack. Trump lyfte upp Clintons e-posthärva och hotade att dra i gång en brottsutredning mot Hillary Clinton om han blir president.

- Jag vet att du är bra på att avledningsmanövrar. Du gör vad som helst för att undvika att tala om din kampanj och att republikanerna lämnar dig, svarade Clinton.

Trump använde Bill Clinton som slagträ

Under veckoslutet hade Trump insinuerat att han skulle lyfta upp Bill Clintons kvinnoaffärer under debatten. Redan en dryg timme före debatten infriade han de förväntningarna genom att arrangera en presskonferens med fyra kvinnor, som i årtionden har hävdat att Bill Clinton antastat dem. De här fyra kvinnorna satt under debatten i första raden som Trumps gäster.

Sitt eget klavertramp i videon försökte han gång på gång bagatellisera.

- Det var endast ord, gott folk. Endast ord, sade Trump om sina kommentarer och fortsatte:

- Jämför man med Bill Clinton så var det bara ord. Det har aldrig funnits någon i vår politiska historia som ofredat kvinnor lika mycket som han.

Trump ansåg sig bli orättvist behandlad

Det är ingen hemlighet att Donald Trump har varit rasande på nyhetsbevakningen de senaste veckorna. Han anser att mediedrevet är skenheligt och ett bevis på att medierna går varsamt fram med Hillary Clinton.

Bernie Sanders hade aldrig en chans. Jag var förvånad att han ingick ett avtal med djävulen själv.― Donald Trump

Under söndagens debatt risade han de två debattledarna och hävdade att han tvingas försvara sig mot tre motståndare. Trump hävdade också att det politiska systemet var riggat till förmån för Clinton.

- Bernie Sanders hade aldrig en chans. Jag var förvånad att han ingick ett avtal med djävulen själv, sade han.

Clinton: Jag följer Lincolns exempel

För Hillary Clinton har de senaste dagarnas uppståndelse kring Trump varit en skänk från ovan. Trump är just den enda politikern i USA som är impopulärare än hon själv.

I fredags publicerades Wikileaks e-postmeddelanden som under normala politiska förutsättningar kunde vara förödande. Enligt de läckta dokumenten hade hon i ett tal hävdat att hon beter sig annorlunda då hon interagerar med politiska och ekonomiska höjdare än med normala väljare.

- Jag följer Abraham Lincolns exempel. Han försökte alltid övertyga andra politiker att alliera sig med honom, sade Clinton då hon ombads förklara sitt uttalande.

- Nu skyller hon sina lögner på den store Abraham Lincoln. Den ärlige Abe ljög aldrig, sade Trump.

Flera av frågorna ställdes av publiken

Söndagens debatt arrangerades som en så kallad "town hall", vilket innebar att en stor del av frågorna ställdes av publiken. Debattformatet har ofta lett till rättframmare meningsutbyten än normala debatter, eftersom det är svårare för kandidaterna att avfärda frågor som exempelvis ställs av en ensamstående förälder.

En muslimsk kvinna frågade Trump hur USA skall gå till väga för att sätta stopp för islamofobi. Trump har under kampanjen föreslagit ett inreseförbud för muslimer, men han inledde sitt svar i en mer återhållsam ton.

- Du har rätt om islamofobi och det är en skam. Vi måste se till att muslimer rapporterar till myndigheterna om de ser någonting. Om de ser hat måste de rapportera om det, sade Trump innan han tog till en aggressivare retorik.

- Vi måste kunna fastställa vad problemet är. Det är radikal islamistisk terrorism. Innan vi kan lösa problemet, måste vi säga vad det handlar om, cementerade Trump och hänvisade till terroristattackerna i San Bernardino och World Trade Center.

Trump retirerade däremot en smula i fråga om inreseförbudet för muslimer. Han poängterade att hans plan gick ut på att granska invandrare extremt noggrant.

Vi är inte i krig mot islam. Det skulle endast spela i händerna på våra motståndare.― Hillary Clinton

Hillary Clinton tog kraftigt avstånd från Trumps planer.

- Vi är inte i krig mot islam. Det skulle endast spela i händerna på våra motståndare. USA diskriminerar inte på basis av religion. Vi är en nation som grundades på principen av religionsfrihet, svarade hon.

Kandidaterna var oense om det mesta

Clinton och Trump hamnade i heta ordväxlingar också i fråga om hälsovård, Ryssland, Irak, Syrien och skattepolitik.

- Jag har i flera år varit för en reform av beskattningen av vinstdelningspremier, sade Clinton.

- Om du skulle ha varit en effektiv senator kunde du ha gjort det, svarade Trump men Clinton fick sista ordet:

- I vår grundlag har presidenten något som kallas vetorätt.

Positiv avslutning på debatten

Den hätska debatten avslutades i positiv ton då de två antagonisterna blev ombedda att säga något positivt om sin motkandidat.

Hillary Clinton och Donald Trump efter den andra presidentvalsdebatten 9.10.2016.
Hillary Clinton och Donald Trump efter den andra presidentvalsdebatten 9.10.2016. Bild: EPA/ GARY HE Donald Trump,Hillary Clinton,Clinton,Trump, Presidentvalet i USA 2016,samtal,valdebatt

- Jag respekterar hans barn. De är oerhört duktiga och hängivna och jag tror att det berättar en hel del om Donald, sade Clinton.

Trump konstaterade att han uppskattade svaret och gav därefter på en komplimang till den demokratiska presidentkandidaten.

- Jag vill säga det här om Hillary. Hon ger aldrig upp. Jag respekterar det.

Enligt nyhetskanalen CNN:s undersökning ansåg 57 procent av tittarna att Hillary Clinton vann debatten. 34 procent av tittarna lyfte fram Donald Trump som kvällens vinnare.

Den tredje och sista presidentvalsdebatten arrangeras i Las Vegas den 19 oktober. Presidentvalet äger rum den 8 november.

Det amerikanska presidentvalet 2016