Hoppa till huvudinnehåll

Pargaselever nöjda med digitala prov trots trevande start

Pargas svenska gymnasium
Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Fredrik Häggman pargas svenska gymnasium

I höstas skrevs de första elektroniska studentproven. I Pargas Svenska Gymnasium har tekniken testats också i de vanliga studentproven, men försöken har inte gått felfritt.

Ett av de ämnen där man nu använder sig av elektroniska prov är geografi. Gunilla Palmqvist, lärare i geografi och biologi, berättar att erfarenheterna är blandade.

- Det har gått både bättre och sämre, i studentskrivningarna har det fungerat i princip felfritt. I de vanliga proven har det däremot inte gått lika bra.

Papperskopior för säkerhets skull

För elektroniska prov används programmet Abitti. Programmet finns på en minnessticka, som blockerar webbläsaren och datorns egna filer. För att få systemet att fungera måste man ansluta till en server, där proven sparas. Under den senaste provveckan lyckades inte uppkopplingen till servern och en elev var tvungen att skriva provet för hand.

- Jag har förberett mig för sådant och har alltid en papperskopia. Man kanske måste förvänta sig teknikkrångel i början, anser Palmqvist.

Enligt henne har de ändå fått tillräckligt med tekniskt stöd från stadens IT-avdelning.

- Det hör inte till lärarens kompetens att lösa teknikproblem. Men hittills har vi klarat av de svårigheter vi har mött.

Tro på tekniken trots strul

- Geografi är ett ämne där den digitala tekniken passar väldigt bra, med tanke på digitala kartor och material, tycker Palmqvist.

Elektroniskt övningsprov i geografi (studentexamen), höst 2016.
Geografiprov 2016. Elektroniskt övningsprov i geografi (studentexamen), höst 2016. Bild: Yle/Thomas von Boguslawski studentexamen,geografi (läroämnen),digitalisering

Elever nöjda med utvecklingen

Tekla Gustafsson är abiturient och har skrivit geografi i studentskrivningarna i höst.

Vad tycker du om övergången från att skriva på papper?

- Nå, det är inte så stor skillnad egentligen. Det är lättare att strukturera stora texthelheter, så man sparar mycket tid. Dessutom underlättar det för personer med läs- och skrivsvårigheter, säger Gustafsson.

Lucas Franzen som går andra året på gymnasiet håller med.

- Jag har själv dyslexi så det var lättare att skriva elektroniskt.

Franzen skrev geografi under provveckan och tycker att det är naturligt att tekniska bekymmer förekommer i början.

- Det är lite strul i början att koppla upp, vilket vissa säkert blir stressade av. Samtidigt vet man att det finns papperskopior om det behövs.

Minnesstickor ska användas i elektroniska studentexamen.
Minnesstickor ska användas i elektroniska studentexamen. Bild: Yle/Anna Savonius minnesstickor

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland