Hoppa till huvudinnehåll

Professor Tom Berglund: Ekonomipriset är nog en stor sak

Professor Tom Berglund.
Professor Tom Berglund. Bild: Yle tom berglund

Tom Berglund, professor i nationalekonomi vid Svenska handelshögskolan, säger att han inte egentligen är så överraskad av att Bengt Holmström tilldelats ekonomipriset.

- Holmström har varit en stark kandidat i flera omgångar så därför kan jag inte säga att jag är speciellt överraskad.

Tom Berglund är dessutom barndomsvän med Holmström så glädjen var speciellt stor.

- Jo, jag är verkligen glad. Jag har hoppats på det här under en längre tid.

- Ekonomipriset är nog en stor sak. Om man ser på alla toppekonomer som finns i världen - så visst är det här ju nog något av det bästa som kan hända.

Förhindrar att vd:n jobbar för sitt eget bästa

Bengt Holmström har specialiserat sig på kontraktsteorier och incitament i ekonomin. Hans doktorsavhandling vid Stanford University fokuserade på förhållandet mellan ett företags ledning och ägare. Han har begrundat frågan om hur man man ska förhindra moralisk risk - till exempel att en verkställande direktör inte längre jobbar för företagets utan för sitt eget bästa.

- För att förhindra att det här sker så räcker det inte med att man har kontroll och att man har en styrelse som synar ledningens agerande i sömmarna, konstaterar Berglund.

- I stället måste man ge dem incitament, som man brukar säga. Ett enkelt sätt är att göra det är att ge dem ägande i bolaget i form av aktier, förklarar Berglund.

Han tillägger att aktierna kan ges på olika sätt och att man måste vara väldigt noggrann med hur man lägger upp kontraktet, så att man faktiskt får företagsledningen att satsa som ägarna vill, alltså göra företaget så värdefullt som möjligt.

Tillämpas i praktiken

Tom Berglund konstaterar att Holmströms teorier verkligen tillämpas i praktiken i dagens näringsliv.

- Absolut, han har många praktiska aspekter. I ett av sina senare arbeten konstaterar han till exempel att när en person har många olika typer av uppdrag i arbetsbeskrivningen, så måste man vara mycket noga med incitamenten, för om man belönar en specifik uppgift, så kommer det att leda till att den här insatsen snedvrids från den anställdas sida.

Bengt Holmströms informationsprincip handlar enligt Tom Berglund om att man måste beakta det hur enkelt eller svårt det är att mäta prestationer som är knutna till belöning.

- Är de enkla att mäta så är det okej att ge ganska starka belöningar på basen av dem, men om det är svårt att mäta resultatet så ska man vara försiktig med att ge alltför starka belöningar, för det kan hända att de blir snedvridande.

Läs också