Hoppa till huvudinnehåll

“Som dj kan jag öka förståelsen mellan olika kulturer”

Kim Ramstedt
Kim Ramstedt forskar i vad som händer när musik sprids från ett historiskst eller musikaliskt sammanhang till ett annat. Kim Ramstedt Bild: Lisa Forss kim ramstedt

Hur kan man via musik och via sitt hantverk som dj bygga broar och öka förståelsen mellan olika kulturer? Bland annat det här har dj:n Kim Ramstedt funderat mycket på de senaste åren. Ramstedt är doktorand vid musikvetenskapliga institutionen vid Åbo Akademi och han är på slutrakan med sin doktorsavhandling om kulturell förmedling inom dj verksamhet.

Avhandlingen tar fasta på vad som händer när musik sprids från ett historiskt eller musikaliskt sammanhang till ett annat. Vad som händer när musik från till exempel Jamaica, förflyttas till en urban klubbmiljö i Åbo eller Helsingfors.

- Dj:n är spindeln i nätet och länken mellan det lokala och de nya influenserna. Sedan är det upp till dj:n själv att ta vara på de möjligheter som ges för att rasera fördomar och bygga broar mellan olika kulturer, menar Ramstedt.

I sin doktorsavhandling har Ramstedt genom ett flertal fallstudier tittat närmare på reggae- och schlager dj:ar samt den kubanskfödde dj:n Norlan och hans låt, musikvideo och klubbkoncept Sauna Caliente (caliente betyder het, snygg, attraktiv på spanska). Norlan blandar friskt latinamerikanska rytmer med stark sexuell anspegling ihop med den traditionella, rätt så asexuella finländska bastukulturen.

bastukvast
Den finländska bastukulturen kan tolkas på många olika sätt via musiken. bastukvast Bild: Arja Lento kvast

- En finländare förknippar ofta bastun med naturen och renlighet. Vår bastukultur är föga sexuell. Men på videon till låten Sauna Caliente dansar lättklädda, småsvettiga kvinnor och män medan Norlan sjunger “anna mulle löylyy” och elden flammar i bakgrunden. Andra associationer än vad vi är vana vid väcks till liv.

Det här är ett sätt att introducera den latinamerikanska danskulturen genom att inkludera den i ett lokalt sammanhang, menar Ramstedt.

- Det är intressant att se vilka nya betydelser bastun och vår bastukultur över lag får när den tolkas på nytt av en afro-kubansk dj.

Publiken vill veta om låtarnas ursprung

Förutom kulturella skillnader har Ramstedt i sin avhandling också tittat på hur en given musikstil, i hans fall 50-tals schlager, inverkar på könsrollerna i ett givet sammanhang. Evenemang där publiken dansar till schlagers från den inhemska guldålder och klär sig i traditionell vintage-stil lockar lätt fram mer konservativa könsroller där kvinnan lättare blir mer reserverad och mannen är den mer aktiva parten.

- Jag tror också att publiken vill veta mera om det ursprungliga. Musiken finns inte i ett vakuum, säger Ramstedt.

Tidigare forskning som är med i Kim Ramstedts doktorsavhandling.
Ramstedt lämnar in sin doktorsavhandling i oktober. Tidigare forskning som är med i Kim Ramstedts doktorsavhandling. Bild: Lisa Forss kim ramstedt

Förutom arbetet med doktorsavhandlingen, egna dj-spelningar både live och vid Bassoradio, fungerar Ramstedt även som timlärare för blivande musikvetare. Hans specialområde är olika klubbkulturer och populärmusikens historia. Enligt Ramstedt, är en av hans viktigaste uppgifter som lärare och dj att föra musiken så nära lyssnaren som möjligt.

- I min egen dj verksamhet och i mina radioprogram försöker jag öppna upp olika kulturer via musiken. Jag vill visa på mångfalden av musikkulturer, ändå utan att exotifiera.

Musiken är ett fönster genom vilket man kan se på samhället, menar Ramstedt.

- Genom att se på enskilda dj case, kan man se vilka betydelser som bakas in i musiken. Man kan få svar på ganska stora frågor genom att studera fenomen på mikronivå. De här fallen kan berätta ganska mycket om det samhälle vi lever i och om hur vår kultur fungerar.

Som forskare är det intressant att fundera på varför någonting anses vara mer äkta än det andra.― Kim Ramstedt

Vem som helst kan kalla sig dj

Generellt sett mår dj kulturen rätt bra i Finland just nu. Men mycket har hänt både här och ute i världen under de senaste åren. Den tekniska utvecklingen har lett till att i princip vem som helst kan ta sin bärbara dator under armen och kalla sig dj.

Kända dj:ar likt Avicii och David Guetta som åtnjuter popstjärnestatus och uppträder på stora festivaler, ger också en förenklad bild av verkligheten, anser Ramstedt.

- Det finns också de som är måna om sitt musikaliska kunnande och sin expertis inom en viss subkultur. Det är svårt att jämföra de här popstjärne-dj:ana som kommer till en Weekend Festival med sin minnepinne, med en old school dj som fraktar på sina skivsamlingar, menar Ramstedt.

Kim Ramstedt är noga med att understryka att det ena inte är bättre eller sämre än det andra. Det är helt enkelt bara fråga om olika typer av dj verksamhet.

- Som forskare är det intressant att fundera på varför någonting anses vara mer äkta än det andra, tillägger han.

Kim Ramsteds doktorsavhandling bär rubriken "DJs as Cultural Brokers. The Performance and Localization of Distant Disc Cultures in Finland".

"Det finns olika typer av dj:s" - se video Med Kim Ramstedt.

Läs också