Hoppa till huvudinnehåll

Springsteens pappa hatade håret och gitarren

The River skivan med inträdesbiljett till konsert på Johanneshov i Stockholm 1981.
The River skivan och turnén blev det slutliga genombrottet för Bruce Springsteen. The River skivan med inträdesbiljett till konsert på Johanneshov i Stockholm 1981. Bild: Yle/Kjell Ekholm Bruce Springsteen,The River

Jag kommer aldrig att glömma torsdagen den 7 maj 1981. Det blev kvällen då jag plötsligt upplevde det som många säkert hade känt då de såg Elvis eller The Beatles under deras bästa år på scenen. Då jag gick ut från Johanneshov Istadion i Stockholm hade Bruce Springsteen förändrat mitt liv.

Första gången jag hörde Springsteen var faktiskt då jag gjorde värnplikten i Dragsvik 1975. I samma stuga (kallas så i armen men betyder att 15 män delar på ett rum) fanns en Blomberg (i armén använde man endast efternamn) från Borgå som hade en kassett med en låt som vi spelade om och om igen. Låten var Born to run.

Jag hade aldrig hört något dylikt! Soundet var som ett pariserhjul i höstmörknet. Där fanns en bit av Phil Spector, Elvis, The Beatles, The Rolling Stones, ja i den låten fanns hela rockens historia komprimerad till 4 minuter och 31 sekunder.

Rena rama turen

Det är möjligt att det djupa intrycket från konserten berodde på att jag just då själv befann mig i ett brytningsskede i livet. Jag hade gett upp studier och arbete för att på heltid satsa på musiken. Med bandet jag spelade i, Paul Oxley´s Unit, var vi i Stockholm för att mixa vårt första album och hur det nu kom sig så råkade vi och Springsteen ligga på samma skivbolag. Tala om tur!

Då en av skivbolagets PR-människor kom till studion för att hälsa på så passade vi naturligtvis på att tigga biljetter åt oss till konserten.

Rockens högmässa

Hela scenen och ljudanläggningen var något som man aldrig hade sett tidigare. PA systemet hängde från taket och det gick rykten om att killen som skötte ljudet hade jobbat med Elvis Presley under hans Las Vegas period.

Enligt många så var The River den bästa turnén som Springsteen och The E Street Band har gjort, trots att han väl aldrig egentligen har haft en dålig kväll på scenen. Mellan låtarna berättade han anekdoter från livet och speciellt en historia kommer jag ihåg.

I mitten av 70-talet var de på turné och de råkade åka förbi Graceland, som var Elvis Presleys residens. Springsteen hade plötsligt ropat åt chauffören att stanna turnébussen. Han tog gitarristen Little Steven med sig och klättrade över muren och de kom så nära huvudbyggnaden att de såg ett ljus från ett fönstret i andra våningen och Springsteen var säker på att det var Elvis som satt där ensam mitt i natten.

Själva berättelsen var mycket mer dramatisk än så här, att ta sig så nära huset där Elvis bodde, var ingen lätt sak. Slutklämmen var att Springsteen fortfarande ångrade att de inte vågade gå och ringa på dörren.

Hård uppväxt

I biografin som Springsteen själv skrivit och som utkom för en vecka sedan berättar han om sin hårda ungdom med en pappa som hatade hans långa hår och gitarren.

Det är lite intressant hur han i boken kommer ihåg vissa detaljer som till exempel att då han var involverad i en allvarlig motorcykelolycka 1967 där en Cadillac av årsmodell 1963 körde på honom. Han kan sin amerikanska bilhistoria den gode Bruce.

Men konsekvenserna av olyckan gav själsligt betydligt större ärr än det fysiska trots att han fick allvarlig hjärnskakning och skadade benet. I kollisionen flög han 6 meter och landade på asfalten. Dessutom utan hjälm.

Pappan kallade på frisör

Han var nästan medvetslös då han kom till sjukhuset men minns ändå hur läkarna sinsemellan hade ironiserat över hans långa hår och följande dag hade de vägrat ge honom någon vård över huvudtaget så han blev tvungen att åka hem.

Väl hemma måste han ligga på en soffa eftersom han hade svårt att gå och då passade hans pappa på att beställa hem en frisör för att som han hade uttryckt det, ” bli av med det motbjudande långa håret”.

Det blev droppen för Springsteen som hade skrikigt och svurit över hur mycket han hatade sin pappa. Men det var den enda gången jag sade det, konstaterar Springsteen i biografin, som fått den beskrivande titeln Born to run.

Det andra hatobjektet var sonens gitarr. Den blev ett rött skynke för fadern som betydde att sonen i pappans ögon aldrig skulle komma att få ett hederligt jobb.

My business is SHOW business not TELLING. You show people and let them decide― Bruce Springsteen i självbiografin Born to run.

Inga skandaler

En viktig del av myten om Bruce Springsteen är hans episka konserter på tre till fyra timmar. Att kväll efter kväll lyckas skapa den där speciella stämningen, där han och bandet är där just för dig trots att det finns 40 000 andra i publiken, är något som han lyckas med ännu som 67-åring.

Boken ger också svar på varför han fortsätter med maratonkonserterna. Det är helt enkelt fråga om glädjen att uppträda och kärleken till rockmusiken. Någonstans i bakgrunden finns säkert också hans katolska uppväxt, att fullfölja det man förbundit sig att göra.

En liten felaktig detalj har jag hittat i boken. Hans första elgitarr var faktiskt en Kent som tillverkades i Sverige av Hagström men Springsteen påstår att den var gjord i Japan.

Då Springsteen blev invald i Rock and Roll Hall of Fame 1999 så var det Bono från U2 som fick hålla talet. Och han avslutade: Springsteen har inte gjort något som Keith Richards har gjort.

Och skall man hitta en röd tråd i boken så handlar den om att det är Springsteens förhållandet till sin pappa och till USA som har färgat hans liv, både som person och artist.

Mina Springsteen-konserter:

7/5 1981 Johanneshov Stockholm
15/6 1992 Globen Stockholm (öppning på soloturnén)
9/4 1999 Palace San Jordi Barcelona (första konserten efter återföreningen med E Street Band)
24/10 2002 Globen Stockholm
16/6 2003 Olympiastadion Helsingfors
17/6 2003 Olympiastadion Helsingfors
10/12 2007 Globen Stockholm
11/6 2008 Olympiastadion Helsingfors
31/7 2012 Olympiastadion Helsingfors (längsta Springsteen konserten någonsin)

Mer om The River-skivan i Vega kväll måndag med start kl 17.30

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje