Hoppa till huvudinnehåll

Thailands kung Bhumibol i respirator - "hälsotillståndet är inte stabilt"

Thailands 87-årige kung tvingas ställa in sitt födelsedagsframträdande.
Oron över den vördade kungens hälsa har ökat i Thailand efter besked om att hans hälsa har försämrats Thailands 87-årige kung tvingas ställa in sitt födelsedagsframträdande. Bild: EPA: RUNGROJ YONGRIT bhumibol adulyadej

Thailands långvarige kung Bhumibol Adulyadej ligger i respirator och hans hälsotillstånd är instabilt, enligt det thailändska kungahuset.

Den vördade, 88-årige kung Bhumibol har länge varit sjuk och han har vårdats på sjukhus i flera år.

Kungens hälsa har försämrats snabbt under det senaste året och hovet informerar allt oftare om hans vacklande hälsa.

Det här var redan det andra beskedet om hans hälsotillstånd den här månaden.

Hovet meddelade den första oktober att kungen hade återhämtat sig efter en luftvägsinfektion.

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus
Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor, har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT Thailand,Maha Vajiralongkorn

Sågs senast i januari

Oron över Bhumibols hälsa har tilltagit eftersom det är ovanligt att hovet medger att hans hälsotillstånd har försämrats.

Hovet brukar i vanliga endast ge besked när hälsotillståndet har förbättrats eller när kungen återhämtar sig efter en sjukdom.

Bhumibol som har regerat längst av alla levande monarker i världen, har inte heller framträtt i offentligheten på nästan ett år.

Han har bland annat lidit av njursvikt, bakterieinfektioner och hjärtproblem.

I Thailand är det strängt förbjudet att diskutera kungens hälsa och tiden efter hans frånfälle. 

Hans skandalomsusade son, kronprins Maha Vajiralongkorn har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus.

 • Kemiindustrins strejk flyttas fram med två veckor

  Strejken skulle ha börjat på måndag.

  Arbetsministeriet har beslutat att skjuta upp strejken som kemiindustrin varslat om med två veckor. Enligt den ursprungliga planen skulle strejken börja på måndag.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes