Hoppa till huvudinnehåll

Ungersk journalist till Yle Nyheter: Regeringen tystar alla kritiska medier

Ungerska journalisten Adam Bihari rapporterar för en nättidning.
Ungerska journalisten Adam Bihari sade upp sig och rapporterar numera för en nättidning. Ungerska journalisten Adam Bihari rapporterar för en nättidning. Bild: Yle/Daniel Olin journalist,Ungern

Ungerns största dagstidning, den regeringskritiska Népszabadság stoppades under veckoslutet. Tidningens nya ägare Mediaworks hänvisade till att upplagan rasat och tidningen gör omfattande förluster.

Men den ungerska journalisten Adam Bihari är övertygad om den verkliga orsaken är de korruptionsavslöjanden tidningen gjort på sistone där bland annat politiker som står premiärministern nära har pekats ut.

Demonstration i Budapest till stöd för den nedlagda oppositionstidningen Népszabadság.
Ungrare demonstrerar mot nedläggningen av landets största dagstidning, den regeringskritiska Népszabadság. Demonstration i Budapest till stöd för den nedlagda oppositionstidningen Népszabadság. Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH Ungern,Népszabadság,tidningar,demonstrationer (samhälleliga händelser)

- Ingen ägare stänger en tidning så där bara, det här var en politiskt sanktionerad åtgärd och det är dessvärre inte första gången det sker i Ungern, säger Bihari.

De journalistiska riktlinjerna förändrades över en natt

Adam Bihari har själv erfarenhet av hur den högerledda regeringen styr arbetet på redaktionsgolvet.

Han arbetade tidigare som utrikesreporter på den kommersiella ungerska TV-kanalen TV2 och rapporterade bland annat från kriget i Östra Ukraina och Gazakriget 2014.

Men det var flyktingkrisen som blev hans specialområde. När flyktingströmmen nådde Ungern i fjol höstas arbetade han oavbrutet i flera veckor.

- Det var extremt utmanade, men det var mitt drömjobb. Jag hade förtroende för mina kolleger och för chefredaktören.

Men mitt i den rasande flyktingkrisen fick TV-bolaget nya ägare och över natt förändrades nyhetsprioriteringen.

- Regeringsknutna personer hade tidigare försökt påverka oss utan att lyckas. Men efter ägarbytet byttes de högsta cheferna ut och våra nyheter förändrades totalt – vi blev regeringens språkrör, säger Bihari.

Inslag som kunde tolkas som ”flyktingpostiva” mer eller mindre bannlystes och i stället skulle kanalens journalister börja fokusera på de hot som invandring kan föra med sig.

Adam sade upp sig, liksom många kolleger. I dag har han svårt att känna igen sin gamla arbetsplats.

- Man kan inte längre tala om att regeringen skulle påverka journalistiken, snarare handlar det om en orderkedja.

Adam berättar att det är vanligt att chefredaktörer på regeringsvänliga TV-stationer tidigt på morgonen kontaktas av personer som är kopplade till regeringskansliet.

- Dessa personer lägger nyhetsagendan. Följer nyhetscheferna inte deras rekommendationer så byts de ut.

”Fidesz styr det ungerska medielandskapet”

Adam säger att han saknar TV-jobbet men har inga planer återvända till sitt gamla jobb. I dag jobbar han på en nättidning och ser med oro på framtiden för de oberoende medierna i Ungern.

- Antingen stängs de eller så får de en ny regeringsvänlig ledning. Det är inte bara regeringskritiska ungrare som är bekymrade, utan även många av dem som stöder regeringen önskar se en större mångfald.

- Man skulle ju tro att det i en demokrati skulle finnas utrymme för journalistik som inte går i regeringens ledband. Men det gör det tydligen inte. Alla regeringskritiska mediebolag verkar stängas förr eller senare.

”Protesterna ebbar förmodligen ut”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har stort stöd bland ungrarna. För drygt en vecka sedan fick regeringen ett rungande stödnär ungrarna folkomröstade om EU:s flyktingkvoter.

Regeringens valaffischer säger: Ta inga risker! Rösta nej!
Valaffischer inför folkomröstningen. Regeringens valaffischer säger: Ta inga risker! Rösta nej! Bild: Yle/ Daniel Olin Ungern,Valaffisch

Samtidigt är oppositionen i Ungern ganska så tandlös. Under veckoslutet ordnades protester mot stängningen av tidningen Népszabadság.

Adam Bihari tror ändå inte att protester leder någon vart.

- Många ungrare har ingen förståelse för demonstranterna. Samtidigt finns det också de som inte ser någon idé med att demonstrera. Protesterna kommer av allt att döma att ebba ut småningom.

EU-kommissionen: ”Vi följer med oro med utvecklingen”

EU-kommissionen uppgav på måndagen att man noggrant följder med situationen i Ungern efter att den ledande oppositionstidningen lades ner.

Kommissionen huvudtalesperson Margaritis Schinas betonade att mediefriheten, pluralismen och skyddet av journalister är hörnstenarna i demokratiskt samhälle.

- Vi kommer självfallet att noggrant följa med situationen i Ungern, sade han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes