Hoppa till huvudinnehåll

Vargar har rivit ihjäl ett hjortdjur vid en skola i Nousis

Varg som tittar in i kameran
Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus

Vargar har rivit ihjäl ett hjortdjur i Nousis. Extra anmärkningsvärt är att vargarna har rivit ihjäl hjortdjuret precis vid skolan Kirkonpiirin koulu.

Först var man inte helt säkra på om det var vargar eller ett lodjur som har varit i farten, men Jorma Laiho, en av Finlands Viltcentrals rovdjurskontaktpersoner i Nousis, var i morse på plats och hittade spår som bekräftar att det handlar om vargar.

- Vi har hittat vargspår på platsen och jag tror att det handlar om två vuxna vargar och två vargungar. Normalt sett äter vargar upp allt, men något måste ha stört dem då vargarna i det här fallet inte har ätit upp hela hjortdjuret, säger Jorma Laiho.

Rivet rådjur vid Kirkonpiirin koulu i Nousis
Det rivna hjortdjuret vid Kirkonpiirin koulu i Nousis. Rivet rådjur vid Kirkonpiirin koulu i Nousis Bild: Jussi Knuutila nousis

Händelsen har enligt Laiho förmodligen hänt sent i går kväll eller i natt.

Kirkonpiirin koulu har elever som går i årskurs 1-6. Skolans rektor Marjo Wiberg berättar hur det döda hjortdjuret upptäcktes.

- Det här har hänt bredvid barnens lekplats som ligger i anslutning till skolan. Det var några tredjeklassare som hittade hjortdjuret. Barnen var i ett dike för att leta efter en boll när de upptäckte hjortdjuret. Därefter anmälde vi händelsen till Viltcentralen. Det här är första gången något sådant här händer så här nära vår skola. Vi följer naturligtvis med kring all information som Viltcentralen får fram och vi har alltid vuxna med på rasterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland