Hoppa till huvudinnehåll

X3Mens - det här lärde vi oss

Bild till X3M:s menstema.
Bild till X3M:s menstema. Bild: Yle/Tommy Nordlund i dag blöder jag

X3M:s mensvecka svepte över Svenskfinland som en stor blodig våg förra veckan. I kölvattnet följde intressanta berättelser, nya lärdomar och en hel del debatt. Här är sex erfarenheter vi tar med oss från #X3Mens.

1. Det är inte bara kvinnor som har mens och alla kvinnor har inte mens. Emil berättade öppenhjärtigt om hur det är att vara man men ändå ha 13,5 års erfarenhet av att ha mens.

2. Om man skulle koncentrera en kvinnas mensdagar till en intensiv period under hennes liv skulle hon blöda i över sex år!

3. 79 procent av de som svarade på vår mensgallup tycker att staten borde bekosta mensskydden. Dessutom uppger 67 procent att de har sex mer sällan under mensen.

4. Mens angår och berör också män. Om gubbarna i kostymer skulle tala vardagligt och neutralt om mens skulle det vara lättare för personer med mens att tala öppet om den. Heja menssnackande kostymnissar!

5. Det ligger en hel del använda bindor och tamponger nergrävda i Syndalen och G-skogen. Varför? Jo, för att kvinnorna i militären inte erbjuds någon sanitetsbehållare under läger.

6. Humor är ofta ett effektivt sätt att närma sig svåra ämnen. Ibland kan det ju faktiskt vara skönt att sätta på en spellista i stil med den här och bara skratta åt eländet.

X3M:s mensvecka väckte många reaktioner, något som styrker vår uppfattning om att det här är ett ämne som behöver pratas om ännu mer. Några av er tackade, några delade med sig av sina erfarenheter och några ifrågasatte om det alls är rimligt att mens ska få så mycket utrymme på våra kanaler under en hel veckas tid. Och vårt svar är ja, det är rimligt. För vi behöver sätta ord på saker som vi allför ofta smusslar med. Vi behöver få höra andras berättelser och vi behöver avdramatisera.

X3M vill mer än gärna öppna just den lådan där det står "hemlighetsstämplat". Därför talade vi om mens. Vad vill du att vi ska tala om härnäst?