Hoppa till huvudinnehåll

Bara 500 flodpärlmusslor kvar i Esse å

Flodpärlmusslor som är fångade i Billnäs. Dessa är döda.
Flodpärlmusslor (arkivbild) Flodpärlmusslor som är fångade i Billnäs. Dessa är döda. Bild: Yle/Marica Hildén flodpärlmusslor,Raseborg,Pojo, Raseborg

Vattenkvalitén i Esse å har försämrats och nu återstår bara 500 flodpärlmusslor. De sista räddningsförsöken pågår, men det ser inte ljust ut för den utrotningshotade flodpärlmusslan.

Ännu på 80-talet fanns det cirka 50 000 flodpärlmusslor i Esse å. Nu återstår kanske 500 exemplar, säger Jukka Pekkala på NTM-centralen i Södra Österbotten.

- Prognosen är dyster eftersom flodpärlmusslans reproduktion har misslyckats.

Jukka Pakkala på väg att dyka i ån
Jukka Pakkala. Jukka Pakkala på väg att dyka i ån Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten (historiskt landskap),Esse å,Flodpärlmussla,jukka pakkala

Tanken var att samla in musslans glochidielarver och sända dem till Norge för uppfödning, men det försöket fick man avstå från eftersom musslans lek misslyckades igen ett år. Det fanns helt enkelt inga larver i ån.

Flodpärlmusslorna i Esse å är inga ungdomar. I början på 2 000-talet åldersbestämdes ett 10-tal musslor. De var alla över 100 år och de äldsta över 150 år gamla.

Vattnet sämre

Vattnet i Esse å har försämrats kraftigt under de senaste 10 åren, säger Pekkala. Vattnet har blivit brunare, surare och mera humusämnen finns i ån.

Nästa steg är att flytta musslor till Jyväskylä universitets forskningscentral i Konnevesi. 66 musslor flyttades i fredags, och ytterligare 100 till 200 musslor ska flyttas.

I Konnevesi får musslorna bra foder och till och med hormonbehandling.

- Vi hoppas leken lyckas och man får fram larver som kan bli nya musslor. Senare kan vuxna individer sättas tillbaka i Esse å och bilda ett nytt musselbestånd.

Ända sedan slutet av 70-talet har man jobbat med att försöka rädda flodpärlmusslan i Esse å. Musslor har bland annat flyttats till bättre platser i ån, men beståndet har bara minskat.

Motsvarande problem finns också i andra åar. I Lappfjärds å finns kanske något 10-tal flodpärlmusslor kvar. Problem är det också i Pyhäjoki.

- Det är männskans verksamhet som har förstört livsmiljöerna för flodpärlmusslan, säger Pakkala.

Freshabit-projektet för att rädda musslan pågår till 2022. Projektet finansieras av EU:s Life-fond, miljöminsteriet, jord- och skogsbruksministeriet samt av fonden för Esse å.