Hoppa till huvudinnehåll

Får IFK Mariehamns medvindssäsong guldkant?

"Grönvitt" fick en fin start på säsongen och har fortsatt av bara farten. Inför fredagens match mot HJK leder mariehamnarna ligan före just "Klubi" med tre matcher kvar. En verklig seriefinal på gång i Tölö med andra ord.

Egentligen så började den hän säsongens medvind redan i och med segern i finska cupen på hösten 2015. Den positiva stämning och det självförtroende som en stor seger ger fanns med direkt då ligan körde igång på våren.

Faktum är ändå att IFK aldrig tagit medalj i ligan, så cupsegern är klubbens i särklass största framgång någonsin. Tron på att man kan vara bäst i Finland just med det här laget förankrades hos spelarna.

I och med att truppen i det stora hela är nästan oförändrad från ifjol, så finns det också konkret underlag för att tro på just den här gruppen av spelare. Det enda stora nyförvärvet är IFK-bekantingen från säsongen 2006, svenska mittfältaren Gabriel Petrovic. Klubbledningens önskespelare står för stabilitet och intelligent spel.

I Mariehamn bygger man framgång med tålamod och långsiktighet

IFK:s vd och klubbdirektör Peter Mattsson poängterar att i Mariehamnsklubben rättar man munnen efter matsäcken och bygger nu framtiden utgående från de ekonomiska resurserna.

IFK är inte klubben som gör snabba ryck då transferfönstret är öppet, utan satsar på en sammansvetsad spelartrupp med en gemensam speluppfattning.

Publiksnittet den här säsongen i Mariehamn ligger på drygt 1300, vilket är det lägsta i ligan, så framgång och samarbetet med det åländska näringslivet är livsviktigt. Segern i finska cupen åstadkom redan ett välkommet klirr i kassan och ett ligamästerskap eller en medalj skulle vara en ekonomisk vitaminspruta.

Spel i Europaligan betyder dessutom, med finska mått mätt, stora pengar. Två säsonger i sträck på den europeiska scenen skulle ge nya möjligheter för klubbledningen, som siktar på att IFK skall höra till de sex bästa i FM-ligan varje säsong. Allt utöver det är plus i protokollet.

Peter Lundberg tog över efter Pekka Lyyski

Ända sedan IFK Mariehamn steg till FM-ligan för tolv år sedan hade laget tränats av Pekka Lyyski. När Peter Lundberg tog över efter förra säsongen, så var det med andra ord en helt ny era som inleddes.

I och med att Lundberg både spelat i IFK under Lyyskis tid och de senaste säsongerna fungerat som Lyyskis assisterande tränare, så var det även på den här punkten kontinuitet och gemenskap som gällde.

Fast Lundberg tog steget upp direkt från Lyyskis tränarteam till chefstränare, så finns det ändå, i jämförelse med hur laget spelade under Lyyskis tid, vissa skillnader i hur "Grönvitt" nu spelar under ligans yngsta coach.

Lundberg spelade och bodde länge i Sverige och därifrån har han med sig i bagaget det typiska svenska kompakta och kollektiva försvarsspelet. Anfallet vinner matcher, försvaret vinner mästerskap.

När ligan nu går in i den sista slutspurten och samtliga lag har tre matcher kvar, så är allt i IFK Mariehamns egna händer. Som serieledare behöver man inte hjälp av de övriga lagen om det egna spelet fungerar.

Fredagens match efter en nästan två veckors paus kommer att bli en verklig mätare för IFK:s kapacitet att vara som bäst när det gäller som mest.

IFK Mariehamn i Sportmagasinet tisdagen 11. oktober. Yle Fem kl. 21 och på Arenan

Intervjuerna med IFK:s tränare Peter Lundberg och vd Peter Mattsson här i sin helhet.


Läs också

Nyligen publicerat - Sport