Hoppa till huvudinnehåll

Oro för gammal soptipp i Vårberga ogrundad?

Pulkaåkning
Den gamla deponeringsplatsen för rena jordmassor i Vårberga har blivit en fin pulkabacke (illustrerande arkivbild). Pulkaåkning Bild: Yle/ Bettina Aspfors fettisdag

Sirpa Hanska, De gröna i Borgå, oroar sig för vad som döljer sig i den gamla jorddeponeringsplatsen i Vårberga. Den gamla soptippen används bland annat som pulkabacke.

Hon vill i en fullmäktigemotion att området undersöks och utnyttjas som friluftsområde.

Ingen orsak till oro, säger både miljövårdsinspektör Arto Lankinen och miljöforskningschef Carita Forsberg-Heikkilä vid Borgå stads miljövårdsavdelning.

Undersöktes 2012

De rena överloppsjordmassorna, i samband med att bostadsområdena i Vårberga i tiderna byggdes, undersöktes år 2012. Enligt rapporten var mängden föroreningar så små att man inte behöver sanera området.

Om man börjar gräva i jordmassorna måste man ändå ta hänsyn till föroreningar och kolla vart man kan transportera och deponera jordmassor som innehåller förorening.

Vatten som rinner i diken från deponeringsplatsen ser ut att innehålla olja men enligt Forsberg-Heikkilä är det fråga om rost och mangan som finns naturligt i jordmånen.

Asfalt och annat avfall

Sirpa Hanska säger i sin fullmäktigemotion att yrkesbilister vittnar om att det från 1970-talet till 1990-talet transporterades varierande jordmaterial, bland annat asfalt, till området utan övervakning.

Hanska menar att man kunde ta exempel från deponeringsområdet i Nordsjö i Helsingfors och utnyttja Vårbergatippen invid friluftsleden till Humla för fritidsbruk.

Miljövårdsinspektör Arto Lankinen säger att staden redan har gjort det och att deponeringsområdet redan nu är en populär pulkabacke vintertid.

Läs också