Hoppa till huvudinnehåll

Postproblem på Drumsö - räkningar uteblir och kallelser till bolagsstämma försvinner

En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare.
Flera Drumsöbor vittnar om problem med postgången. En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare. Bild: Aleksi Koskinen/Posten Posti (Estland),Postvagn,Posti Group Abp,Postiljon,brevbärare,post,posten

Drumsö i Helsingfors har stora problem med postgången. Post har hittats på gatan, invånare tvingas betala indrivningsavgift för räkningar de aldrig fått och en bolagsstämma ställdes in för att kallelserna försvunnit.

Yle Huvudstadsregionen har pratat med flera Drumsöbor som vittnar om omfattande och långvariga problem med postgången. Det senaste exemplet på hur posten fungerar på ön är då omkring 400 personers post hittades på gatan på fredagen och på måndagen på Drumsö.

- I fredags gick jag ut för att föra skräp och grannfrun gjorde mig uppmärksam på att det låg 6-7 högar med post i korsningen mellan Båtbyggarvägen och Segelmakargränden. Det var den dagens post, men jag vågade inte närmare undersöka vad där fanns så jag inte åtalas för något själv, säger Pirkko Hiort af Ornäs.

Post på gatan på Drumsö.
Högar med post hittades på gatan på Drumsö i fredags. Post på gatan på Drumsö. Bild: Pirkko Hiort af Ornäs drumsö

Posten gjorde brottsanmälan

Samma sak hände alltså på måndagen. Då hittades posten på ett annat ställe på Drumsö och på tisdagen meddelade posten att man gör en brottsanmälan om breven som hittats på gatan.

- Vi kan inte utesluta att det är fråga om skadegörelse. Det är möjligt att någon har söndrat en låst postutdelningslåda, uppger postens regionschef i Nyland Eikka Urpilainen för Yle Helsinki.

Kallelserna försvann - bolagsstämman ställdes in

Problemen med postgången på Drumsö verkar ändå vara mer omfattande än att post hittats på gatan på fredagen och måndagen. Kaj Wallin är styrelseordförande för ett husbolag i södra Hallonäs på Drumsö och berättar att bolagsstämman i våras måste ställas in.

- Disponenten skickade ut kallelser till bolagsstämma. Den gick till 51 aktieägare och bara ett par kom fram. Vi tvingades därför inhibera hela bolagsstämman och kalla till en ny. Jag gick då själv från dörr till dörr och delade ut kallelserna. Den gången kom de fram, säger Wallin.

Om vi inte hade märkt att kallelserna aldrig kommit fram hade vi ordnat en bolagsstämma som var olaglig eftersom alla aktieägare inte hade fått information om den.― Kaj Wallin

Wallin påpekar att det finns stadgar om hur en bolagsstämma ska sammankallas.

- Om vi inte hade märkt att kallelserna aldrig kommit fram hade vi ordnat en bolagsstämma som var olaglig eftersom alla aktieägare inte hade fått information om den, säger Wallin.

Wallin säger att kallelser till bolagsstämman kan skickas per e-post om aktieägarna godkänt det, men annars inte. I Wallins husbolag gäller det här åtta ägare.

Wallin har också drabbats personligen och berättar om ett exempel då han blivit bjuden på en 70-årsfest men aldrig fått någon inbjudan.

Posten hävdade att avsändaren flyttat

Drumsöbon Shama Österman vittnar också om postproblem.

- Det har till exempel kommit påminnelser om räkningar där man hotar med indrivning fastän jag aldrig sett den första räkningen. Försändelser har också försvunnit och det kommer räkning för något som aldrig kommit fram.

- I augusti skickade jag brev inom Drumsö och det kom tillbaka med klistermärke på där det stod "Flyttat - adressen okänd". Familjen i fråga har bott på samma adress i fem år och har inte ens tänkt på att flytta någonstans. När jag berättade det här för dem kom det fram att de har blivit utan annan post också, säger Österman.

Har du varit i kontakt med posten?

- Jo, men de har bara svarat att adressen säkert varit fel, men det stämmer inte. Under senaste tiden har det också delats fel och kommit andra personers post, säger Österman.

Österman säger att problem har förekommit i några år men att det har blivit värre under de senaste månaderna.

Räkningar har försvunnit

En Drumsöbo som vill vara anonym har också erfarenhet av räkningar som försvunnit.

- Jag har fått betalningspåminnelser om räkningar jag aldrig ens sett. Min man besökte sjukhuset och fick en räkning om en jouravgift på 30 euro. Vi fick en betalningspåminnelse och följande dag ett indrivningsbrev där vi uppmanades betala 60 euro. Vi klagade inte utan betalade bara snällt.

- Jag har också fått andra betalningspåminnelser fastän jag aldrig sett ursprungsräkningen.

Yle Huvudstadsregionen fick inte tag på postens utdelningschef Anna Sampo under tisdagseftermiddagen.

Läs också