Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg samarbetsförhandlar igen

Städning av trappa
Intern service har bland annat haft hand om städning, kosthåll och underhåll av stadens fastigheter Städning av trappa Bild: Yle/Maria Wasström städpersonal,Ekenäs

Raseborgs stad inleder samarbetsförhandlingar med personalen inom före detta intern service. Det beslöt stadsstyrelsen på måndagen (10.10).

Förhandlingarna gäller köksanställda, städare och fastighetsskötare. Personalchefen hoppas kunna undvika uppsägningar.

200 berörs men oklart hur många som ska bort

Produktionspersonalen inom intern service var inte med i vårens samarbetsförhandlingar eftersom staden höll på att förändra servicestrukturen. Förändringarna ledde till att avdelningen för intern service slogs ihop med samhällstekniken.

Nu är det deras tur att förhandla med staden. De köksanställda, städarna och fastighetsskötarna är cirka 200 till antalet. Personalchefen Johan Nylund säger att det inte finns något mål för hur många jobb eller årsverken som nu ska bort.

- Vi har ännu ingen siffra. Vi ser vad det blir, säger Nylund.

Personalchef Johan Nylund och stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) vid Raseborgs stad.
Johan Nylund (till vänster) är stadens personalchef. Till höger sitter stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP). Personalchef Johan Nylund och stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) vid Raseborgs stad. Bild: Yle/Tove Virta åtgärdsprogram,Raseborg,Västnyland

I första hand handlar det om personal som i dag jobbar vid de skolor och det äldreboende som staden har beslutat stänga, det vill säga Klinkbackan koulu i Pojo, Västerby skola i Ekenäs och Snappertuna skola samt Bromarfhemmet som också ska läggas ned.

- De här enheterna omfattas helt säkert men sedan får vi se om det kommer annat också som beror på ekonomiska och produktionsmässiga orsaker, förklarar Nylund.

Inga uppsägningar den här gången?

Johan Nylund säger att det nu handlar om en betydligt mindre siffra än i våras när närmare 60 årsverken försvann och över 40 av de berörda sades upp. Han hoppas att uppsägningar inte behövs den här gången.

- Sannolikt är att vi inte tvingas sparka någon utan kan omplacera anställda eftersom förändringarna ska ske inom en lång tid.

Officiellt beror samarbetsförhandlingarna på ekonomiska och produktionsmässiga skäl.

Personalminskningarna utgör en del av reform- och sparprogrammet Raseborg 2020.

Resultatet av förhandlingarna blir klart i början av december. Det är stadens samarbetskommitté som har hand om samarbetsförhandlingarna.

Raseborgs stad förhandlade om personalnedskärningar senast i våras. Då blev resultatet en besparing på 56,5 årsverken. Av dem var 44,8 uppsägningar.

Artikeln uppdaterades och kompletterades 11.10.2016 vid 17-tiden.

Läs också