Hoppa till huvudinnehåll

Skärpt säkerhet i Thailand efter nya hot om bombdåd

Poliser och vägspärrar nära stranden Patong där en bomb exploderade under fredagsmorgonen.
Thailändska myndigheter befarar nya terrordåd efter en serie bombattacker mot turistmål i augusti, då fyra personer dödade och ett tjugotal skadade, bland dem många utlndska turister Poliser och vägspärrar nära stranden Patong där en bomb exploderade under fredagsmorgonen. Bild: EPA/DAILY NEWS THAILAND OUT Thailand,Patong,bomber,Attacker,körbanor,Avspärrningsband

Thailändska myndigheter har skärpt säkerheten vid flygplatser, turistmål och ämbetsverk i huvudstaden Bangkok och omkringliggande provinser efter nya tips om planerade bilbombsattacker.

En väpnad grupp planerar attacker i provinserna kring Bangkok, uppger säkerhetskällor som inte vill säga vilken grupp det handlar om.

- Den biträdande premiärministern har bett säkerhetstjänsten att noga övervaka allt som verkar misstänkt, inklusive material som används för bilar och bomber, säger Thawip Netnijom som leder det Nationella säkerhetsrådet.

Flera turistorter i södra Thailand har utsatts för en serie terrorbombningar under den senaste tiden.

Muslimska separatister utpekas

I augusti dödades fyra personer medan tiotals skadades i en serie bombdåd bland annat i Hua Hin och Phuket som också är populära bland finländska turister.

Misstankarna har riktats mot muslimska separatister i södra Thailand som kämpar för självständighet i fyra sydliga provinser med muslimsk majoritet.

- Varför skulle de angripa Bangkok ? De vill troligen få effekter, säger säkerhetschefen Thawip som inte ville koppla ihop serien av bombdåd med det nya hotet.

Separatistledare som lever i exil i grannlandet Malaysia, har varnat för nya attacker även utanför de oroliga sydliga provinserna för att öka trycket på regeringen att inleda regelrätta fredsförhandlingar.

Polisen på helspänn

Den thailändska regeringen har inte velat utpeka muslimrebeller i södra Thailand av rädsla för att det skulle skrämma bort turister inför den kommande vintersäsongen.

Polisen i Bangkok är i högsta beredskap försäkrar stadens polischef.

- Jag har beordrat alla polisen under mitt befäl att följa med nyheterna och att samla information om grupper som kan tänkas orsaka problem, säger polisgeneralen Charnthep Sesawet.

Turismen hotas

Thailands turismindustri står för minst tio procent av landets BNP och flera utländska ambassader har varnat sina medborgare att vara försiktiga då de rör sig på offentliga platser i Thailand.

20 människor av vilka de flesta var asiatiska turister, dödades i augusti ifjol då misstänkta uighuraktivister sprängde en bomb i en känd hinduhelgedom mitt i centrum av Bangkok.

Det påverkade ändå inte turistströmmarna nämnvärt.

Läs också