Hoppa till huvudinnehåll

Snokande Helsingforspoliser dömdes till böter

Polis arbetar vid datorn.
Flera poliser i Helsingfors har olovligen sökt uppgifter i polisens databas. Polis arbetar vid datorn. Bild: Yle poliser,ebrott

Poliser som utan orsak har letat fram sekretessbelagd information om Anneli Auer dömdes på tisdagen till böter i Helsingfors tingsrätt. Dessutom har en polis snokat fram uppgifter om en kollega som tidigare har dömts för att ha snokat i polisens databas.

Poliserna jobbar vid Helsingforspolisen och hade under hösten 2011 snokat fram uppgifter om Anneli Auer i polisens interna databas. Uppgifterna har enligt åklagaren inte tagits fram på grund av jobbet.

Uppgifterna handlar om mordet Auer misstänktes för och misstankarna om sexuellt utnyttjande av barn samt misshandel. Hösten 2011 när sökningarna gjordes kom det fram att Auer misstänktes för sexualbrott mot barn.

Sökte uppgifter om en kollega som dömts för att ha snokat i databasen

Tolv konstaplar, nio män och tre kvinnor, vid Helsingforspolisen åtalades för att ha snokat i uppgifterna om Auer. För en kvinnlig konstapels del var brottet ändå preskriberat och åtalet förkastades.

En av konstaplarna har inte bara sökt på Auer i databasen utan också på två andra namn som inte heller har med hans arbetsuppgifter att göra. Den ena av dem han sökt på är en Helsingforspolis som enligt uppgifter i Helsingin Sanomat tidigare har dömts till böter för att ha snokat i polisens databas.

Helsingfors tingsrätt dömde på tisdagen också en byråsekreterare vid Östra Nylands polisinrättning i Vanda för att hon hade sökt fram uppgifter om Helsingforspolisen, som dömts för samma brott, och printat ut dem.

Rätten trodde på konstapelns förklaring

Konstapeln som tre gånger snokat i databasen dömdes till 50 dagsböter, det vill säga 1 200 euro, för tre fall av brott mot tjänsteplikt. Dessutom dömdes han att betala skadestånd till sin kollega för att han sökt fram uppgifter om henne.

För Auer-snokandet dömdes nio konstaplar till 15 dagsböter för brott mot tjänsteplikt medan en konstapel dömdes till 12 dagsböter för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Han har hävdat att någon annan har gjort sökningarna med hans koder. Han har varit ledare för en utbildning vid den här tiden och loggat in i databasen med sina egna koder fastän någon annan använt den under utbildningen. Tingsrätten bedömde hans förklaring som trovärdig.

Byråsekreteraren vid Vandapolisen dömdes till 15 dagsböter för brott mot tjänsteplikt och ska betala skadestånd till Helsingforspolisen, vars uppgifter hon snokat i.

Poliser från olika delar av landet har olovligen sökt fram uppgifter om Anneli Auer i polisens databas. Sammanlagt har 55 tjänstemän åtalats för brottet. Auer misstänktes för att ha mördat sin man i Ulvsby 2006 men har friats i domstol i alla instanser. Däremot har hon dömts för sexualbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen