Hoppa till huvudinnehåll

22-årig iransk kvinna riskerar dödsstraff på torsdag

Irans polis förbereder avrättningen av en dömd mördare 2007.
Irans polis förbereder avrättningen av en dömd mördare 2007. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,dödsstraff,avrättning

Amnesty International uppmanar Iran att benåda en dödsdömd 22-årig iransk kvinna.

Den 22-årige kvinnan Zeinab Sekaanvand dömdes till döden genom hängning i oktober 2014. Domen kan verkställas så tidigt som i morgon, den 13 oktober.

Avrättningen sköts upp eftersom hon gifte om sig i fängelset och blev gravid, men barnet var dödfött och domen aktualiseras därför nu igen.

Hon var 17 år när hon arresterades i februari 2012 för mord på sin man, som hon gift sig med som 15-åring. Enligt kvinnan misshandlades hon fysiskt och verbalt av sin man som vägrade henne skilsmässa.

Enligt Amnesty International hölls hon häktad på en polisstation i 20 dagar där hon utsattes för tortyr. Det var under den här tiden hon bekände sig skyldig till mordet.

Amnesty kritiserar rättegången

Amnesty kallar själva rättegången "djupt orättvis" - hon fick träffa sin advokat först på sista dagen under rättegången. Hon fick inte heller information om att hon kunde lämna in en ansökan för att bestrida domslutet.

Hon drog under rättegången tillbaka sin bekännelse, och sade till domstolen att hennes mans bror var ansvarig för mordet, men hade övertygat henne att bekänna med löfte om att senare frikänna henne. Enligt islamsk lag har anhöriga till offer rätt att benåda förövare i utbyte mot ekonomisk kompensation.

Trots detta valde domstolen att basera sin dom på den tidigare bekännelse Zeinab Sekaanvand gjort under tiden hon hölls häktad.

Internationell lagstiftning som exempelvis barnkonventionen, förbjuder dödsstraff för brott som begåtts av en person under 18 års ålder och Amnesty vädjar nu till de iranska domstolarna att inte fullfölja avrättningen av Zeinab Sekaanvand, samt att på längre sikt avskaffa dödsstraffet helt.

Läs också