Hoppa till huvudinnehåll

Är Trump rökt? Splittras republikanerna? - Fem svar om det amerikanska presidentvalet

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Bild: EPA/RICK T. WILKING Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump,Presidentval i USA, Presidentvalet i USA 2016,USA,presidentval,valdebatt,samtal

En exceptionell presidentvalskampanj pågår i USA, och den främsta orsaken till det stavas Donald Trump. Men vart är kampanjen, partierna och hela USA på väg? Svenska Yles utrikeschef och tidigare USA-korrespondent Mette Nordström svarar.

Med en månad kvar till valet går debatten om Trump hetare än någonsin.

Förra veckan läckte en video där Trump skryter om sexuella trakasserier ut. På måndagen meddelade representanthusets talman Paul Ryan att han inte längre för kampanj för Trump, utan i stället koncentrerar sig på kongressvalet som hålls samtidigt som presidentvalet. Trump svarade med en Twittersalva mot Ryan och hela det republikanska partiet.

President Barack Obama har också gått ut och uppmanat ledande republikaner att dra tillbaka sitt stöd för Trump.

Hur vanligt är det att en sittande president går så hårt ut mot en presidentkandidat?

Det är ovanligt att man är så här aktiv i kampanjen. Tidigare presidenter varit för impopulära eller för skandalomsusade för att alls betraktas som en tillgång i kampanjen, eller för partiets följande presidentkandidat. Det här gällde till exempel Bill Clinton och George W. Bush.

Men Obama är faktiskt riktigt populär för tillfället, och eftersom det här är ett val som inte liknar något annat val tidigare så är han något så ovanligt som en sittande amerikansk president som är populärare än bägge presidentkandidaterna.

Att Obama dessutom lägger i så här stora växlar mot Trump visar hur höga insatserna är.

Obamas agerande är absolut riskabelt, men det är tydligen en risk som Obama vill ta. Det verkar ganska klart att Obama nu kämpar för sitt politiska arv, för fortsättningen på den linje som han företräder och som han anser att Hillary Clinton kan fortsätta med.

Han gör också mycket klart vad han anser om Donald Trumps politiska kompetens, eller kanske man ska säga inkompetens. Demokraterna riktar nu in sig på de osäkra väljarna, men det handlar också om att se till så demokraterna går och röstar. Traditionellt har man nämligen ansett att ett lågt valdeltagande gynnar republikanerna.

Efter den senaste skandalen kring Trump och hans sexistiska kommentarer om kvinnor har kritiken mot honom blivit större inom de egna leden. Hur illa är det här för Trump?

Det här är ju illa för hela det republikanska partiet, och också för Trump förstås. Politiskt är det en jättestor sak att kongressens främste republikanledare distanserar sig från partiets presidentkandidat. Och det är ju inte bara Paul Ryan. De senaste dagarna har flera framstående republikaner tagit avstånd från Trump och i princip sagt att han borde dumpas.

För den republikanska eliten handlar det här valet nu om att i princip rädda det som räddas kan, och då talar man egentligen inte längre om presidentvalet utan om kongressvalet som hålls på samma dag.

Republikanerna vill se till så att de inte förlorar majoriteten i kongressen för presidenten är väldigt beroende av kongressen i sin politik.

Skräckscenariot för republikanerna är att de förlorar presidentvalet, och också förlorar majoriteten i både representanthuset och senaten.

Kan Republikanerna ännu i det här skedet byta kandidat?

Det verkar nog vara för sent för det, och för krångligt åtminstone officiellt. Det finns ganska tuffa partiregler, och man har aldrig gett sparken åt den kandidat som partikonventet har ställt sig bakom.

Dessutom ska vi komma ihåg att förhandsomröstningen faktiskt har startat redan.

Framförallt så är det här en svår balansgång för republikanerna, för att så många stöder Trump. Då kan man inte ge honom sparken så där bara, för det kan hämnas i kongressvalet.

Vad kommer att hända med republikanska partiet och dess anhängare, kan partiet splittras?

Det är en bra fråga. Både republikanerna och demokraterna är inne i en väldigt stor kris. Bägge partierna har förlorat kontakten till sina väljare.

Det republikanska partiet var redan väldigt splittrat i och med Tea party - rörelsen. Det finns också en del som hävdar att republikanerna har sig själva att skylla. Då Obama blev vald år 2008 så gick partiet medvetet in för en konfrontationspolitik som nu har vänt sig till ett öppet uppror bland de egna anhängarna.

Efter det förra presidentvalet sade man från republikanskt håll att nu måste man ta sig i kragen och nå invandrare och kvinnor för att alls klara sig följande gång. Nu har vi en situation som de facto är rena rama motsatsen.

Att stödet för Trump är så stort bland amerikanerna visar hur stort missnöje det finns med det politiska etablissemanget. Vad händer nu med USA? Det här missnöjet kommer ju inte att försvinna efter valet.

Det är frågan om en allvarlig demokratisk och politisk kris.

Trumps anhängare kommer att finnas kvar oberoende av hur det går i valet, och på demokratsidan kommer Bernie Sanders anhängare att finnas kvar.

Frågan är om en kommande president, som då kanske heter Hillary Clinton, kommer att kunna överbrygga motsättningar genom att till exempel utse ledande republikaner till ministrar. Det är inte så det går till i amerikansk politik, men om hon skulle göra det så får hon kanske i gång ett nytt politiskt samarbete och en ny politisk era.

Vi är ändå ganska långt från det.

(Mette Nordström intervjuades av Johannes Tabermann i Aktuellt 17)

Det amerikanska presidentvalet 2016