Hoppa till huvudinnehåll

Brandkår övade med låtsasbensin i Borgå

Olycksövning vid Shell i Kungsporten i Borgå 12.10.16
Olycksövning vid Shell i Kungsporten i Borgå 12.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus tankbil brandbil,Borgå

En tankbil läckte bensin vid Shell i Kungsporten i Borgå på onsdag morgon. Varken bensinen eller olyckan var äkta.

Det handlade om en olycksövning. I övningen deltog bland andra bensinföretaget St1 och Östra Nylands räddningsverk.

- Den här typen av övningar har vi ibland också på områden förknippade med transporter, som till exempel hamnar, berättar Paula Puotiniemi, nätchef vid bensinstationskedjan St1.

Paula Puotiniemi, nätchef vid bensinstationskedjan St1
Paula Puotiniemi. Paula Puotiniemi, nätchef vid bensinstationskedjan St1 Bild: Yle/Stefan Härus shell,Borgå,St1

Rinnande "bensin"

Övningen gick kort sagt ut på att man simulerade en olycka som började med att en tankbil, på grund av mänskligt misstag, förorsakar en överfyllning och att bensin börjar rinna på bensinstationens gård och ner i regnvattenbrunnarna. Istället för bensin använde man sig under övningen av vatten.

- Vi tänker oss bland annat att mekaniken som ska förhindra överfyllning inte fungerar, transportplaneraren har fått felaktig information och ett rör har lämnats öppet. Allt detta förorsakar att "bensinen" börjar rinna över och ut över servicestationens gård.

När "olyckan" var ett faktum och "bensinen" började strömma ut över asfalten larmades räddningsverket, som kom till platsen med blinkande lampor. Bensinstationen stängdes.

- Tanken är att testa vår nuvarande praxis och försöka komma på möjligheter till förbättring, säger Puotiniemi.

Olycksövning vid Shell i Kungsporten i Borgå 12.10.16
"Bensinen" strömmar över asfalten. Olycksövning vid Shell i Kungsporten i Borgå 12.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus gula stenar,Borgå

Inte sannolik olycka

Hur farlig hade en verklig situation varit?

- Olyckor av det här slaget brukar upptäckas snabbt i och med att de sker antingen på bensinstationens mätarfält eller på platsen där tankbilen fyller på cisternerna. Områdena är byggda enligt alla konstens regler bland annat för att kunna få kontroll just över en situation som den vi simulerar idag, säger Paula Puotiniemi.

Puotiniemi konstaterar ändå att en olycka av det här slaget inte ens borde vara möjlig med nuvarande tekniska lösningar.

- För att göra övningen intressant har vi varit tvungna att hitta på några sekvenser i händelseförloppet som alla gått snett, vilket är rätt så osannolikt, förklarar Puotiniemi.

Enligt Puotiniemi inträffade en verklig olycka av det här slaget för ungefär tio år sedan, men de tekniska säkerhetslösningarna har utvecklats en hel del sedan dess.

Olycksövning vid Shell i Kungsporten i Borgå 12.10.16
Bensinstationskedjans och räddningsverkets folk var klädda i reflekterande västar. Olycksövning vid Shell i Kungsporten i Borgå 12.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus shell,Borgå

Läs också