Hoppa till huvudinnehåll

Det här händer inte ofta: Grankulla vill höja skattesatsen

grankulla stadshus
I Grankulla stadshus har man kommit fram till att skattesatsen bör höjas för att få bukt med ekonomin. grankulla stadshus Bild: Marianne Sundholm grankulla stadshus

Finlands lägsta skattesats ser ut att höjas. Grankullapolitikerna diskuterar nu en höjning av kommunalskatten från 16,5 procent till 16,75. Orsaken är bland annat att antalet pensionärer ökar.

Höjningen beräknas ge 800 000 euro mer i skatteintäkter.

- Statsandelarna kommer att minska med över 1,2 miljoner euro nästa år jämfört med i år. Vi betalar därmed 900 000 euro till staten och får inget. Det här hänger samman med statsandelsreformen, säger stadsstyrelsens ordförande Finn Berg (SFP).

- För några år sedan fick vi några miljoner i statsandelar och nu ska vi betala.

"Kan inte leva på tomtförsäljning"

Skatteintäkterna minskar också med en miljon.

- Det beror på att det bor många pensionärer i Grankulla och fastän de har hög pension är den ändå mindre än vad de fick i lön, säger Berg.

Dessutom har kostnaderna för social- och hälsovården ökat.

- Resultatet för i år landar på minus. I viss mån har vi försökt kompensera med tomtförsäljning, men kan inte leva på det. Tidigare har skatteintäkterna ökat i samma takt som utgifterna men det gäller inte längre.

- Trots att vi höjer med 0,25 får vi inte större intäkter då konkurrenskraftsavtalet tar mer än 800 000 euro, säger Berg.

Borde Grankulla då höja skattesatsen ytterligare?

- Förslaget är nu en höjning till 16,75 och det ska diskuteras. Jag kan omfatta det här förslaget men något annat kan jag inte uttala mig om ännu. SFP anser också att det bör göras.

Stadsstyrelsen fattar beslut om skattesatsen på onsdag nästa vecka.

Höjde senast 2009

Grankulla har länge haft landets lägsta skattesats. Även om höjningen på 0,25 godkänns kommer skattesatsen fortsättningsvis att vara lägst på fastlandet (om inte någon kommun sänker rejält).

På Åland finns nu några kommuner där skattesatsen också är 16,75.

Grankulla höjde senast sin skattesats år 2009. Då från 16,00 till 16,50.