Hoppa till huvudinnehåll

Finland kräver att Ryssland förklarar luftrumskränkningar

Ryska jaktplan kränkte Finlands luftrum
Ryska jaktplan kränkte Finlands luftrum. Ryska jaktplan kränkte Finlands luftrum Bild: Försvarsmakten jaktplan,Ryssland,luftrum,kränkning av territorium

Utrikesministeriet kräver att Ryssland förklarar kränkningarna av Finlands luftrum, som ägde rum förra veckan.

Enligt Gränsbevakningsväsendets utredning av kränkningarna den sjätte oktober var det två ryska jaktplan som flög in över Finlands territorialvattengräns söder om Borgå. Försvarsmakten är av samma uppfattning.

Chefen för utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering Mikko Kinnunen säger att Finland kommer att förmedla uppgifterna i utredningen till Ryssland på torsdag och kräva en förklaring.

Utrikesministeriet kallade redan den ryska ambassadören Alexander Rumjantsev till sig dagen efter att kränkningarna ägde rum. Enligt Mikko Kinnunen är det ändå normal praxis att ambassadören frågas ut två gånger, först då luftrumskränkningarna precis har ägt rum och sedan då utredningen av kränkningarna är klar.

På det här sättet betonar utrikesministeriet enligt Kinnunen att man ser allvarligt på kränkningarna.