Hoppa till huvudinnehåll

Ginman & Suominen: Ett nytt kallt krig seglar upp i Europa

En demonstration för fria medier i Prag den 9.1.2016
Europa tappar respekten för mänskliga rättigheter och allt fler bekänner sig till auktoritär populism. En demonstration för fria medier i Prag den 9.1.2016 Bild: EPA/FILIP SINGER polen

När populismen rusar framåt gör den ingen skillnad mellan höger och vänster.

I sin färska politikpodd diskuterar Yle Nyheters Anne Suominen och Hbl:s Susanna Ginman främlingsfientlighet med avstamp i det så gott som flyktingbefriade Polen och i Adam Michniks och Wlodzimierz Cimoszewiczs tankar.

De tar också upp euforin kring Bengt Holmström.

En färsk mätning i tolv europeiska länder visar att nästan hälften av befolkningen kan betecknas som auktoritära populister. De motsätter sig invandring och EU och ifrågasätter de mänskliga rättigheterna. I Finland är siffran 50 procent jämfört med 35 i Sverige.

I Polen, som har väldigt få flyktingar, kan nästan 80 procent av befolkningen betecknas som auktoritära populister, enligt mätningen.

De sociala medierna spelar en stor roll för opinionsklimatet. Flödet kan till och med styras av datorer som lyfter fram och sprider den mest klickade hatretoriken. I en artikel i Dagens Nyheter undrar författaren och medarbetaren Maciej Zaremba, efter att ha satt sig in i flyktingnojorna i Polen, om han är den sista oskulden att inse detta.

Läs också